Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stravicni

Marketing

IT (1990.)

Ovog smo se svi jaaako bojali kad smo bili djeca, tamo početkom devedesetih kad je serija emitirana na Hrvatskoj televiziji. Ima li ičeg strašnijeg od klauna ubojice? Teško, pogotovo za dječji svijet. U ovom ću postu paralelno komentirati mini seriju i sam roman meštra straha, jedinog i neponovljivog, Stephena Kinga.

Serijom i romanom (na 1100 stranica!!!) prožimaju se dvije radnje s jednakim junacima i istim neprijateljem – klaunom Pennywiseom, najstrašnijim cirkuskim stvorenjem u povijesti. Sedmero djece iz gradića Derry u Maineu jedva dočeka ljetne praznike te davne 1958. godine, niti ne sluteći da će njihova djetinjstva uskoro biti prekinuta zbog bliskog susreta s iskonskim zlom. Bill, Stan, Mike, Eddie, Richie, Ben i jedna mlada dama, Beverley imaju jednu zajedničku osobinu – svih sedmero su neviđeni luzeri, vječno na udaru školskih nasilnika (tko je tad čuo za bullying?). Upravo će se ova sedmorka iz «Looser's cluba» poraziti Ono, biće koje živi u kanalizacijskim cijevima i vreba na malu djecu.

Evo nešto o likovima:
1. Bill je središnji lik, kao dječak suočen s bratovom nasilnom smrću i kroničnim mucanjem, u poodrasloj dobi je uspješan horror pisac (Kingov alter ego?)
2. Stan je na piku nasilnika jer je Židov i jednostavno previše uredan za desetogodišnjaka; kad dozna da se Ono vratilo, Stan se ubije u kadi
3. Mikeova najveća nesreća je ta što je tamnoput u bjelačkom gradu; postaje knjižničar
4. Eddie je žrtva posesivne majke hipohondra, astmatičar koji postaje vlasnik vozačke službe limuzina
5. Richie ima izražen smisao za humor, ponekad i u krivim situacijama; kasnije je svjetski poznat D.J.
6. Ben je dječak zaljubljen u hranu i stoga debeo, omiljena žrtva Henryja, glavnog školskog nasilnika
7. Beverly (za prijatelje Bev) dolazi iz siromašne obitelji s ocem nasilnikom; kasnije se udaje za istog takvog nasilnika

Prvi put uspješno poraze Ono, no sve upućuje na to da će se klaun vratiti. I u pravu su. Postepeno se većina djece iselila iz Derryja, tog nasilnog gradića i nekako zaboravila na stravične događaje tog ljeta. Zaborave i jedni na druge, no kad ponovno krenu ubojstva, svega se sjete. Ponovno se okupljaju odlučni poraziti čudovište koje živi pod gradom zauvijek. Tu je ponovno i Henry, sada bjegunac iz mentalne ustanove, Beverlyin nasilni muž i naravno ONO, glavom i lažnim nosom.

Zbog ovog sam zamrzio klaune:
1. scena u kojoj Billov brat strada, nakon što ga jednog kišnog dana Ono namami u kanalizacijski odvod i iščupa mu ruku
2. glas iz umivaonika u Bevinoj kupaonici
3. sve ostale scene u kojima se pojavljuje Pennywise

Dakle, tko se još sjeća mini-serije (u SAD-u je prikazana kao film)? I je li tko slučajno čitao knjigu? Nedavno sam se mučio s engleskim izdanjem, da bi algoritam ponovno izdao prijevod uz Jutarnji list. Još jedan razlog za odbojnost prema klaunima!


Post je objavljen 13.01.2006. u 16:08 sati.