Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anamarija

Marketing

Griessknödel mit Zwetschkenröster

Već sam jednom spomeula ovu austrisjku (izvorno možda i ne, ali obljubljenu svakako ovdje) poslasticu koja bi u nekom slobodnom prijevodu bila nešto kao grizknedle (neš prijevoda, ali drugi ne znam) sa nekom kombinacijom slatkog od šljiva tj. komadićima šljiva, naravno kao po Ominom (bakinom) receptu.
Budući da su Autrijanci stvarno maheri u području slastica i raznih knedlica i da ima puno konditoraja (sve same hrvatske riječi vrve danas ovim postom), i ja si svako malo doma napravim te knedlice po jednom receptu od najbolje bečke frendice. Točnije po modiciranom receptu, jer mi po njezinom nisu uspjevale baš najbolje. Naravno, da ih ima u puno varijanti, ovo je samo jedna od...
Daklem, pola kilograma kravljeg sira (meni je prekjučer stigao svježi sa sela iz domaje-mljac), jedno jaje (po receptu moje frendice su tri jaja, ali meni se to čini previše), 10 dag griza (ja stavim i malo više), tri žlice ulja (po frendici dođe šest), malo soli (ja stavim i smeđi šećer). Smjesu promiješati i ostaviti da odstoji sat vremena. Zakuhati vodu s malo soli i ulja, oblikovati knedlice i staviti ih da kuhaju petnaestak minuta na srednjoj vatri. Na tavi pripremiti prezle (očito da smo preuzeli svašta od tih esterajhera) ili krušne mrvice na malo maslaca, dodati cimet i malo šećera, uvaljati skuhane knedlice na tavu u tu smjesu i servirati sa onim gore opisanim slatkim pripravkom od šljiva. Ako se hoćete do kraja ubiti stucite svježi šlag i ubijačina može početi.
Kod nas se obično ja sama častim time, iako Savršeni uredno uzme koji komad sa sobom na posao, ali se jednako tako uredno vrati s knedlicama, jer obično ne "dođu na red" pred puno bitnijim sendvičima i inim kulinarskim dosezima radničko-inžinjersko-dilbertske menze.
A djevojčica ih ispljune jednakom tvrdoglavošću svoje majke da savlda neke tehnološke dosege, i to prije negoli joj okus i uspije doći do malih sivih stanica.
I tako sam ja zaprijetila da im više to neću raditi. I radim ih danas samo za sebe...I potpuno mi se raskuhaju, tako da sada jedem neku kašu, koja je super ukusna...Pa se pitam je li to neka providnost htjela da ne uspiju jer ih nisam planirala podijeliti ni sa kim...
Svejedno, meni je super i ova moja kaša, a za druge me baš briga...
Mljac...

Post je objavljen 13.01.2006. u 15:43 sati.