Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavibrak

Marketing

I nezaposleni roditelji imaju pravo na staž

Iako nezaposleni roditelji, koji nisu osigurani po drugoj osnovi imaju pravo na to da im država uplaćuje staž do prvog djetetovog rođendana, tek 123 osobe u Hrvatskoj, uglavnom žene, koriste to pravo.
Uvjeti su da je dijete hrvatski državljanin, da ono i roditelj imaju prebivalište u Hrvatskoj te da, kao što sam već rekla, roditelj nije osiguran po drugoj osnovi.
Mala brojka roditelja, kojima država uplaćuje mirovinski staž, govori o tome kako roditelji nisu informirani o toj mogućnosti.
Eto, ja sam, z a to, slučajno saznala kada je objavljen članak u «Novom listu» koji govori o tome kako i nezaposleni roditelji imaju pravo na radni staž.
Kako sam ja radila «na određeno», i sada sam u statusu nezaposlene osobe, ovih dana sam krenula u skupljanje papirologije koja je potrebna za ostvarivanje tog prava.
Niti u pravnoj službi Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, niti u Ženskoj sekciji toga sindikata, niti u udruzi «Roda» (kako navodi «Novi list»; ne znam u kojem broju jer, samo, imam izrezan članak), nisu znali ništa o tom pravu (tako to, obično, biva kada ide državi «iz džepa», da ja nešto moram platiti odmah bi me obavijestili, naravno).
Ta se mogućnost na temelju članka 98. Zakona o mirovinskom osiguranju («N.N» br.102/98) Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje primijenjuje od 1999 g.
Da bi roditelj ostvario svoje pravo mora sam predati prijavu HZMO-u. Pri dostavi prijave obvezan je dostaviti slijedeće dokumente:

1.izvadak iz matice rođenih za dijete
2.domovnicu z adijete
3.potvrdu o prebivalištu roditeja djeteta obvezno osiguranog prema čl.15 zakona
4.potvrdu o prebivalištiu djeteta osiguranika iz čl.15 zakona
5.izjavu roditelja danu na zapisnik ili ovjeru kod javnog bilježnika o postignutom dogovoru o obveznom osiguranju na osnovi čl.15 zakona ako oba roditelja nisu osigurana na mirovinsko osiguranje
6.radnu knjižicu
7.osobnu iskaznicu-preslika
8.prijavu o početku osiguranja-tiskanica M1-P i tiskanica SOD (samostalni obveznik doprinosa).

Nadam se da sam, nekome od vas, «kupila» godinu dana staža, ta ne skida se, meni, s kartice, inače bih šutjela : )
Nikada se ne zna kada ti može zatrebati, možda, baš ta jedna godina.


Post je objavljen 13.01.2006. u 13:47 sati.