Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gunsnroses13

Marketing

NET.....

Ovo san skinila s neta pa ako se kome da nek pročita...............

Bojite li se petka 13.?

Stoljećima ozloglašen, petak 13. danas će praznovjernima pomrsiti planove. Neki će cijeli dan biti u strahu, a neki možda neće ni ustati iz kreveta. Zašto je ta kombinacija toliko negativna?


Teško je pouzdano ustanoviti otkad postoji praznovjerje vezano uz ovu kombinaciju, no ima nekoliko teorija.

Novi zavjet kaže da je na Posljednjoj večeri bilo 12 apostola koji su s Isusom tvorili trinaestoricu, od kojih je jedan, a dobro znamo koji, bio izdajnik. Sutradan, a gle slučajnosti baš je bio petak i to 13., Isus je razapet, te su mnogi kršćani zbog toga taj dan počeli smatrati nesretnim.

No, osim Isusovog razapinjanja, postoje i drugi događaji koje Biblija povezuje s petkom: Eva je nagovorila Adama da pojede zabranjeno voće u petak, a toga dana je počeo i veliki potop.

U srednjem vijeku vještice su se skupljale na petak 13. u skupinama po 13, u tarotu se karta tog broja zove Smrt, u kabali ima 13 duhova zla.

Praznovjerje o samom petku 13. potječe iz 1307. godine, kad je uhićen glavni vitez templar Jacques Demolay. Naime, papa Klement V. i francuski kralj Filip IV., želeći srušiti templarski red, na prijevaru su ga zatočili, na petak 13., a on je uoči smrti predvidio da će se s obojicom sresti u raju iduće godine. Obojica su umrla iste godine.

No broj 13 ipak nije baš uvijek nositelj nesretnih vijesti i događaja. U numerologiji upozorava na neočekivane i iznenadne obrate, koji ne moraju nužno biti loši.

U astrologiji se petak, pak, smatra iznimno sretnim danom, pod zaštitom je Venere i kaže se da su ljudi rođeni na taj dan šarmantni i privlačni te da lako prolaze kroz život. Taj je dan ujedno sretan dan za ljubav.


Post je objavljen 13.01.2006. u 12:09 sati.