Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

još o podjelama


Centri i mišljenja

Danas u jednom centru 300- 400 mrtvih, 350 naslinih smrti ! Tko je pratio vijesti zna da je to bilo na Haju u S. Arabiji. Par stotina muslimana je svojim životom platilo odlazak na hodočašće u njihov vjerski centar. I nije to prvi put ! Neke godine je bilo preko tisuću pregaženih u stampedu... Imati centar , znači imati i volju da se plati cijena. Vrlo često , gotovo obavezno, ta se cijena plaća u životima.

Htjeli smo Zageb za centar naše države. Mislili smo da je to ispravno i da je to pravi tren. Vidjeli smo i neke svoje interese u tome. Platili smo to u životima. Nisu, dakle , samo vjerski centri oni kojima se tako plaća cijena. I nisu centri uvijek vjerski centri , ali su uvijek CENTAR NEKAKVOG MIŠLJENJA ; NEKAKVE DOKTRINE, , IDEOLOGIJE, ILI SAMO IDEJE ! ! !

U poslanici Filipljanima Apostol Pavle poziva vjernike da budu iste misli.
'...učinite potpunom moju radost: budite složni, imajte istu ljubav , isto srce i jednu te istu misao.' (Fil 2 : 2 ). Znao je stari mudrac gdje je korijen nejedinstva; u razlici u mišljenjima. Različita mišljenja sve do danas znaju predstavljati problem. I današnja demoracija , kao renesansa antičke demokracije i republike , zapravo pokušava rješiti problem minimuma potrebnog jedinstva uz maksimum dozvoljene slobode mišljenja ( a time i prakse ).

Različita mišljenja i različiti centri su u direktnoj vezi ! To je treći razlog ( iako povezan sa prva dva – razlika doktrine i razlika u vođama ) za podjele i u vjeri i u životu uopće.

Rješenje ? Ima li ga ? Koji model jedinstva ? Oko koga i gdje se okupiti ? Oko kojih ideja i/ili učenja ?

Sutra se čeka Nova , po Istočnom kalendaru. Možda nam Nova donese neki odgovor!


Post je objavljen 12.01.2006. u 23:26 sati.