Poput degustacije vina, i degustacija piva ima svoje zakonitosti.
Jeste li sigurni da znate dobro popiti pivo?
Degustacija:
1. Prostor u kojem ćete degustirati pivo trebao bi biti dovoljno osvjetljen kako biste ocjenili bistrinu i boju piva. Do vas ne bi smjeli dopirati nikakvi strani mirisi.
2. Čaša u koju se ulijeva pivo mora biti savršeno čista, bez ogrebotina i dovoljno velika da u nju stane i vaš nos dok ispijate gutljaj dragocijene tekučine. Na taj ćete način najbolje osjetiti i miris piva.
3. Prije degustacije piva ne jedite jako začinjenu i masnu hranu. Također ne koristite after-shave, parfem, ruž za usne i druge kozmetičke preparate.
4. Prije otvaranja, provjerite rok trajanja piva, kao i ima li u boci taloga.
5. Osjetite bocu! Naravno, pivo mora biti hladno, ali ni tu nije dobro pretjerivati. Idealna temperatura za pivo kreće se izmedju 22-25 Celzijevih stupnjeva. Ostavite se mitske predodžbe o "ledenoj pivi" jer na preniskoj temepraturi nećete moći osjetiti nikakvu aromu piva.
6. Kada otvarate bocu obratite pažnju na količinu pjene i kako reagira ugljični dioksid prilikom otvaranja čepa.
7. Kada ulijevate pivo samo ga pustite da klizne niz unutrašnjost čaše. Tek kad ste ispunili otprilike dvije trećine čaše možete ispraviti bocu kako biste na kraju dobili i pjenu. Uz pivo uvijek mora ići pjena, a pjena se mora uzdizati i preko ruba čaše.
8. Kad ste pivo natočili u čašu smjesta ispitajte miris (slično kao i kod vina). Naime, mnogi aromatični sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa zrakom. Osjećate li aromu sladora? Vuče li na citron, cvijeće ili na svježe pokošenu travu?
9. Zatim ispijte jedan veći gutljaj. Za razliku od vina pivo se ispija u večim gutljajima i usna šupljina mora biti puna. Osjetite i usporedite odnos između temperature, arome i stupnja zapjenjenosti.
10. Nikad ne mučkajte pivo u ustima!!!! Samo pustite da klizne niz vaše grlo. Pokušajte usporediti odnos temperature, arome i stupnja zapjenjenosti prije i poslije gutljaja. Pričekajte 15-tak sekundi i ponovo pokušajte odrediti okus piva nakon gutljaja. Da li je sladak ili suh? Zadržava li se u ustima ili brzo nestane?
11. Još jedanput pomirišite pivo. Neke arome dolaze do izražaja minutu do dvije nakon otvaranja boce. Zatim ponovno ispijte jedan dobar gutljaj i usporedite rezultate s onima na početku testa.
12. Kako biste "resetirali" svoja osjetila koja sudjeluju u testiranju piva, dovoljani su nezasoljeni krekeri ili običan kruh.
13. Ponovite još jedanput cijeli postupak.
14. I kad ste se već odlučili da je to pivo bas za vas pijte ga dok ne legnete…( op.a )
Post je objavljen 11.01.2006. u 12:22 sati.