Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

(K)amen (Ing)rad

Alert – nezavisni medij za okoliš piše da je voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš Svoboda danas u Požegi izjavila:

«Računamo da je kamenolom Veličanka II s današnjim danom zatvoren unatoč činjenici što je i hrvatska Vlada omogućila ‘grijeh institucije’ dopustivši da netko nekažnjeno uništava hrvatsko prirodno blago. Ako se nastavi sapunica Kamen Ingrad uz toliko kršenje naših zakona, sve osobe koje se opiru sankcijama i kaznenim mjerama su državni neprijatelji kojima je mjesto u zatvoru ili ih treba poslati na dobrovoljni rad.»

Za one koji još ne znaju: Kamen Ingrad je građevinska firma mr. Vlade Zeca koja je do nedavno potpuno ilegalno godinama minirala brda Pliš i Mališćak u Velikoj. Prije šest godina proglašen je Park prirode Papuk. Onaj tko je crtao granice parka (Zakon o proglašenju donesen na zahtjev HDZ-a) uvrstio je kamenolom Veličanka 2 u granice Parka i time navukao bijes ekoloških udruga koje već godinama upozoravaju na problem uništavanja okoliša. Kauboj iz Radovanaca pored Velike, ponositi Slavonac, vlasnik je i nogometnog prvoligaša NK Kamen - Ingrad čiji stadion u Velikoj ima nešto više od 7 tisuća mjesta!

"Uništena je golema površina najstarijeg gorja u unutrašnjoj Hrvatskoj, ali i ugled Parka prirode 'Papuk', kandidata za europske geoparkove. To su štete koje se naraštajima ne će moći popraviti, niti
novčano namiriti i nadoknaditi", dodala je Ljiljana.


Evo kako to izgleda iz zraka, da ne ostane sve samo na riječima:





1. Kadrom dominira kamenolom Veličanka 2 koji je unutar Parka prirode Papuk.
2. Lijevo gore (mala bijela mrljica) – radar zbog čije je gradnje oštećena spilja Uviljarka u kojoj zimuje nekoliko vrsta šišmiša.
3. Desno, iznad kamenoloma - Stari velički grad (13 st.), oštećen zbog detonacija.
4. Sasvim desno u dnu vidi se hotel u izgradnji (gradi ga tvrtka kćer Toplice d.o.o. uz pomoć kredita Nove Ljubljanske banke!)
5. Malo iznad hotela uz cestu s lijeve strane nekada je protjecao potok Dubočanka. Kamen-Ingrad je prije desetak godina bagerima skrenuo potok u dužini nekih 100 metara.

Nova Ljubljanska banka u Hrvatskoj: Toplice d.o.o. grade hotel kreditom Nove Ljubljanske banke!

Iako guverner Rohatinski i premijer Sanader uvjeravaju javnost kako NLJB ne može ući na hrvatsko tržište dok ne isplati dug starim štedišama, promiče im da je Nova Ljubljanska banka već na vratima! Tvrtka Toplice d.o.o. iz Velike (tvrtka kćer Kamen Ingrada d.d.) dobila je 2003. kredit Nove Ljubljanske banke za izgradnju hotela kojega vidite na fotografiji. Na polaganju kamena temeljca bio je i predsjednik Stjepan Mesić koji je novu 2004. godinu trebao dočekati u tom hotelu, no on niti danas nije završen! Kao hipoteku Zec je založio stadion, a kako stvari stoje s tom firmom Slovenci bi se kao vjerovnici mogli dočepati i stadiona i hotela?


Post je objavljen 10.01.2006. u 22:42 sati.