Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Ekologija

Sa - poljoprivrednik.com

Image Hosted by ImageShack.usPropisima u Holandiji je limitirana upotreba tečnog stajnjaka na taj način da rasuta količina stajnjaka ne sme da sadrži više od 200 kilograma fosfora po hektaru travnjaka, a već se uveliko vodi diskusija da se ta količina smanji na 70 kilograma po hektaru.
O kakvom se ograničenju radi najbolje potvrđuje podatak da jedna krmača sa njenih 20 tovljenika, zavisno od konverzije hrane, godišnje izluči 22 do 31 kilogram fosfora. Pošto se manje od 22 kilograma fosfora izluči pri konverziji hrane od 3,5 kilograma, a više pri konverziji od 4,5 kilograma, jasno je da selekcija i oplemenjivanje svinja pozitivno utiču i na očuvanje čovekove okoline.
Propisi u vezi dozvoljene količine tečnog stajnjaka su najoštriji u Irskoj gde svaka farma, zavisno od količine obradivog zemljišta, ima propisanu proizvodnu kvotu stajnjaka. Poznat je primer farmera Pet o Kifa koji pošto nema zemlju i ratarsku proizvodnju, tečni stajnjak sa farme s 2.000 krmača iznosi kod 120 suseda u arealu od 80 kilometara. Zbog toga su mu troškovi uklanjanja stajnjaka 5 centi po kilogramu polutki, što je znatno više od nacionalnog proseka, koji iznosi jedan cent. Da se radi o zaista velikom trošku treba istaći da je prosečna naconalna cena utrošenog rada 13,4 centa po kilogramu polutke...

Prof. dr Milan Teodorović

Post je objavljen 09.01.2006. u 19:57 sati.