Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 81.

Prošao je i ovaj, malo dulji, vikend. Problem je riješen. Bilo je čak i mišljenja da je prelagan bio. To je od onih koji takove stvari rješavaju malim prstom. Ej, vi jaki, ima i onih koji tek uče ove stvari. Čak ih je u većini. Mi ćemo se sučeljavati na turnirima, a možemo i na stranice s go-problemima. Imate link tu gore desno na ovome blogu. Problema je tamo i jakih i slabih. Ovdje za vikend ide problemčić, a u ponedjeljak kao neka škola kombiniranja u gou i odgovor. Evo takav ponedjeljak je i sada.
Bio je stvarno lagan, to ćete i svi koji ovo pročitate i sami reči kada vidite rješenje.
Bitno je uočiti mjesto koje uništava mogućnost oka na D-vertikali. Na taj način ostaje samo pokušaj u kutu na prvome redu. Tamo bijeli može pokušati uraditi dva oka, ali mu crni može uvijek to osporiti ostavljajući mogućnost za samo jedno. Na taj način bijeli neće moći uraditi dva oka i pasti će mu svi kamenovi. Pa, ajmo to po redu. Plan sam opisao, a izvedba je moguća.
Crni kreće s 1. D3. Odigra li bijeli odmah na točku označenu sa 'D', crni će mu napasti pet kamenčića igrom na 'C'. Pojede li sada bijeli igrom na D2 crni kamenčić, bijeli će na F2. Tako bi bila napadnuta opet bijela petorka. Bijelom još ostaje pokušaj očiju u kutu igrom na 'A', na što crni igra na 'B' i bijeli nema dva oka.
Pogledajmo još pokušaj bijeloga s 2. D2. Tim potezom bijeli zarobljava crni kamen na D3, ali ne riješava problem. Crni sada igra potez kojim sve rješava. To je 3. F2! Oka na D3 ne može biti, jer je dovoljan bilo koji od dva moguća poteza crnoga, da ga ospore. To su E2 i E4. Dva oka u kutu su također nemoguća, kako već rekoh. Odigra li bijeli na A2, crni će na C1.
Jednostavno, zar ne? Ma da, sve je jednostavno kada se zna.
Nastavljamo u petak s novim problemom. Biti će malo složeniji i zanimljiviji.
Odgovor objasnio bl. Muradenu

Post je objavljen 09.01.2006. u 10:37 sati.