Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deathdancer

Marketing

O Metalu

Što je metal?
Brz, glasan i ljutit – žestoke gitare, snažni bubnjevi i urlajući vokali.

Velika imena
Legende metala Iron Maiden još su vrlo popularni, kao i Motorhead i Ozzy Osbourne. The Darkness miješaju rock i metal. Zvijezde u usponu, velšanski petočlani band – Funeral For a Friend dobio je niz nagrada za nove nade, dok komercijalni metal Lostprophetsa postiže uspjeh na američkim top listama.

Tko sluša?
Stariji obožavatelji još uvijek dižu u nebo zlatna vremena 1970-ih i 80-ih, dok je nova generacija ljutih i otuđenih tinejdžera odana novoj vrsti.

Razvoj
Kako su šezdesete padale u zaborav, kreativno sjeme gupa – poput Led Zeppelin, Deep Purple i Black Sabbath – postavili su temelj za heavy metal, kojega karakteriziraju žestoki gitarski rifovi, sotonska ikonografija i divlji nastupi. Postigli su komercijalni uspjeh, a u 1970-ima, metal su koristile i hit grupe Thin Lizzy i Queen.

U 80-ima grupe poput Def Leppard i Whitesnake olabavili su zvuk kako bi bili prihvatljiviji radiju, no stil je pao u drugi plan u odnosu na novi američki stil grunge u 1990-ima.

Metal je doživio comeback posljednjih godina, uglavnom zahvaljujući novim američkim grupama, od kojih su neki doživjeli veliki uspjeh izvođenjem pop pjesama u stilu metala. Prodaja metal albuma u Velikoj Britaniji utrostručila između 1998. i 2002. godine.

Heavy metal

Heavy metal je vrsta glazbe karakterizirana agresivnim i brzim ritmovima, gitarističkim distorzijama i virtuoznim solažima. Korijeni heavy metala leže u hard rocku usmjerenom na gitaru i bubnjeve. Heavy metal je na vrhuncu bio tijekom osamdesetih.


Vrste heavy metala
Nu metal
Thrash metal
Black metal
Death metal

Poznatiji heavy metal izvođači
Iron Maiden
Judas Priest
Black Sabbath
Metallica
Manowar


Post je objavljen 08.01.2006. u 21:57 sati.