Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

3. Zimski otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 07. 01. 2006.

Prva je subota ove 2006. godine i prvi je vikend-velikogorički go-turnir. Zanimljiv je to ovaj puta bio turnir. Uzgleda da je Sir poočeo dolaziti. Njegovi sporadični dolasci su sve učestaliji. Da li će se on raspucati? Došao je i Daniel. Njih dvojica su zanimljivi konkurenti. Da potraje! Da je ovdje još bio i Zvonac, pa Števa, pa Taja i Tea, pa Dino, alaj bi bilo lijepih partija. Jesu li to samo neki od mojih snova? Pa da kroz neko vrijeme igrom ojačamo i takovi odemo u međunarodnu konkurenciju.....! Vaaaaaa...! Meni to ne izgleda nemoguće, samo što u tom mome snu sudjeluju i oni. Nekako mi se čini da ima nekih naznaka, pa makar i malo, da i u njih povremeno ima sličnih maštanja.
Pogledajmo tabelarno što se to danas ovdje zbivalo i kako smo se zabavljali uz crno-bijele kamenčiće na mreži unakrsnih 19x19 crta. Vrijeme za razmišljanje 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90. Odigrano je pet kola.

1. Petar Sirković 4. kyu (Velika Gorica), 5 bodova i sos 15
2. Daniel Zrno 2. kyu (Velika Gorica), 4 boda i sos 13,5
3. Mladen Smud 3. dan (Velika Gorica), 3 boda i sos 15
4. Josip Anić 16. kyu (Zagreb – Sesvete), 3 boda i sos 14,5
5. Matej Zakanj 8. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 12
6. Robert Jovičić 11. kyu (Zagreb), 3 boda i sos 11,5
7. Filip Klarić 11. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 9
8. Ivan Anić 15. kyu (Zagreb – Sesvete), 2 boda i sos 15
9. Andrej Knapić 7. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 13
10. Tomislav Baotić 8. kyu (Zagreb), 2 boda i sos 12
11. Leon Josip Telak 19. kyu (Zagreb), 2 boda i sos 11,5
12. Nikola Primetica 21. kyu (Zagreb), 1 bod i sos 13
13. Marko Ugarčina 11. kyu (Velika Gorica), 1 bod i sos 9
14. Filip Galeković 25. kyu (Velika Gorica), 1 bod i sos 8
Nove kategorije: 15. kyu: Josip Anić
Već u prvom kolu povratnik Sir nasuprot Mladena, učitelja goa, uz četiri prednosna kamenčića. Četiri Siru, nekako izgleda puno. Samnjivala se i smanjivala početna prednost Sira. Imao je mogoćnost zapečatiti nastojanja Mladenova čvrstinom u centru, ali dolazi do velikog poništenja prednosti crnega u tome dijelu ploče. Na kraju sve skupa ipak nije bilo dovoljno za prevladanje početne prednosti postave Sira i on pobjeđuje za 7,5 poena razlike. U drugom kolu zanimljiv susret između njega i Mateja. Već u ranoj fazi padne Mateju grupa i sve dalje je samo sve vidljivije pokazivalo prednost povratnika i Matej se predao. U trećem kolu Sir nailazi na razigranog Ivana Anića uz devet prednosnih kamenčića. I to je još jedna pobjeda. Pretposlijednje kolo donosi sudar do tada neporaženih Sira i Daniela. Bila je ovo posebno poučna partija. Uočljiva prednost Sira, ali on čini veliku pogrešku i gubi veliku centralnu grupu. Nastupa tada njegovo poznati psihičko posrtanje. Diže ruke u zrak i slijedi: 'O Isuse kaj sam napravil. Pa kaj mi je palo. Ja sam totalna budala.' Gledam ga i prepoznajem stanje kojem se ni ja često ne mogu oduprijeti sam. Obraćam mu se glasno, misleći, da kao učitelj, to mogu, u želji da ne djelujem izravno na rezultat. Daniel se ne ljuti na to, jer i on razumije. Kaže se, da se željezo kuje dok je vruće, a Sir je upravo užaren. 'Petre, to je upravo to što je tvoj najveći nedostatak. Glupost jer urađena i tu nema povratka. Često situacija i nije takova kako ti izgleda u tome stanju. Zaustavi se. Igraš partiju goa. Treba nastaviti igrati najbolje poteze, procjeniti stanje i igrati pozitivno. Ova razmišljanja o sebi samo će te baciti dolej i ne samo u ovoj partiji, već će danak naplaćivati ni u slijedećima. Mijenjaj to. Kada učiniš glupost, Bože moj, nastavi igrati najbolje što možeš. Ako to uspiješ i budeš uspijevao, biti češ vrlo jak igrač.' Saslušao me i nastavio i pobjedio sa 12,5 poena, što nije malo. Na kraju sam sve to obrazložio i Danielu, jer je on možda mogao dobiti partiju, da je Sir nastavio. Ovo je ipak dobro za sve nas. Što jačeg Sira imamo i mi ćemo biti jači. Sire, jeli tako? U poslijednjem kolu je igrao s Josipom Anićem. Malo je olako krenuo i Josip mu obori grupu. Tada se potpuno uozbiljio i preokrenuo poziciju u svoju korist i pobjediom predajom. I tako povratnik Sir dolazi s pobjedom na turniru. Čestitka!
Drugi je bio Daniel. Preletio je Knapića u prvom kolu, a u drugom razbio Nikolu sa devet prednosti. U trećem igra jedan od dva derbija i to protiv Tomija. Gledam i ja partiju, jer sam svoju već završio. Daniel u pravilu završava poslijednji u byoyomiju. Tomi ima dobivenu poziciju i igra se završnica. U jednom trenutku sljepilo. Ne vidi Tomi pad grupe svojih kameova i ne brani ih. Izgubio je tako malo preko 20 poena, a u prebrojavanju je bilo sitno za Daniela. Nakon poraza od Sira Daniel rjkešava pitanje drugog mjesta u partiji samnom uz dva prednosna kamena. Mogu samo reči da me sredio i da sam predao partiju nakon padova velikih mojih grupa kamenova.
Mladen kao treći; najbolji po sos-bodovima između petorice u kojoj su još i četvrti Josip Anić, peti Matej, šesti Robi i sedmi Filip Klarić. Izgubio je Mladen samo od prve dvojice, a pobjedio Filipa Galeković, Mateja i Ivana Anića. Vrijedno je spomenuti da je konačno tu i pobjeda protiv Mateja sa 8 prednosti.
Četvrti Josip Anić napreduje u jači 15. kyu. Zapažene su mu pobjede protiv Filkipa Klarića, Marka Ugarčine i posebno protiv Tomija. Zadao je problema i pobjedniku Sirkoviću.
Robi se vraća u formu. Pobjedio oba brata Anića.
Filip Klarić je startao s dva poraz i tako došao na slbije protivnike. Tu je zaredao tri pobjede i lijepo sedmo mjesto je njegovo.
Ivan Anić je startao s dvije pobjede i naišao po sistemu odabira parova na jake. Zartedali su tada poraziu od Sirkovića, Smuda i na kraju Robija.
Knapića dugo nije bilo na oszibljijoj igri na ovim turnirima. Malo su ga iznenadili ovi novi klinci. Prvo takovo miznenađenje je bilo od Leon Josipa u drugom kolu, kada je izgubio za 3,5 poena, a na kraju ga je rutinski odradio Matej.
Tomi nje morao napustiti turnir kolo prije kraja, što je utjecalo na njegov plasman. Krenuo je sa dvije pobjede protiv Leon Josipa i Robija i tada je došla već opisana partija s Danielom koju je izgubio u završnici previdom grupe kamenova. U četvrtom kolu je izgubio od Josipa Anića iz Sesveta.
Leon Josip na kraju veselo kaže: 'Fino, nebum dobil novi kyu. Nebum dobival manju foru.' Nezna on da bi dobar bio i sa manjom fotom. U to će se tek uvjeriti.
Nikola, Marko i Galeković na kraju s po jednim bodom. Prva dvojica su tajk bod ostavrili na Filipu, a Filip u zadnjem kolu bez borbe, jer je ostalo neparno natjecatelja odlaskom Tomija.
Slijedeće subote 14. siječnja igrati ćemo 4. Zimski kao i obično u Centru u Zagrebačkoj 90 s početkom u 10:30, a ja i još ponetko smo tamo već od 9:30. Svi mogu doći, jer pristup je besplatan.
Izvjestio bl. Muradenu


Post je objavljen 08.01.2006. u 20:19 sati.