Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/techno2techno

Marketing

Electrochoc - Laurent Garnier



Electrochoc je mnogo više od autobiografije jednog osebujnog čovjeka, to je kronika čitave jedne kulture i uvid u vrijeme koje smo upravo ostavili iza nas. Electrochoc je priča o čovjeku gonjenom paklenom strašću, onom žeđi koja čini život punim i bez koje bi Laurent Garnier ostao tek poslužitelj u nekom francuskom restoranu, bez koje bi svijet ostao bez virtuoznog glazbenika koji daje sve što ima svima koji ga žele slijediti. On nije čarobnjak, on nije čudo od djeteta koje se čitav život školovalo da bi sviralo pred otmjenom publikom što mu se divi, on je rođen sa strašću, on je progonjen pulsiranjem glazbe i on je jedan od onih koji su odlučili slijediti svoje srce, do kraja, ma kakav on bio. Jer svi su ljudi sačinjeni od glazbe, samo to moraju otkriti…

U Electrochocu je sadržana povijest elektronske glazbe, kronika je to koja prati rađanje, uspon, vrhunac i pad rave kulture, koja promatra house i techno kroz prizmu prirodnih ciklusa. Kronika je to koja spaja u cjelinu strast koju osjećamo kad nam kroz tijelo struji zvuk koji nas pogađa, realne činjenice i viziju čovjeka koji se nalazi s obje strane ogledala. Garnier DJ, Garnier glazbenik, Garnier kroničar i Garnier pripadnik kulturnog pokreta, sve je to ista osoba, koja promatra događanja važna za razvoj kulture povezane uz house i techno glazbu. On je "kotačić" koji promatra, sudjeluje i utječe na zbivanja, ali i osjeća i zna kako je biti na drugoj strani, u gomili.

Garnier kroz svoju glazbu, a tako i ovu knjigu, svojim osebujnim stilom educira slušače, plesače, glazbenike, DJ-e. On je punokrvni pripadnik jedne kulture, on je živi do kraja i ispija do dna, istovremeno bivajući svjestan svih vrlina i nedostataka te kulture koju jasno obožava.

Ovo je knjiga koja će rasplakati svakog ravera, koja će svakom DJ-u donijeti lamentaciju o svim aspektima njegova zanata, natjerati ga da se zamisli i još ga koječemu naučiti, koja će obrazovati mladu publiku tek zašlu u elektronsku glazbu, koja će zadovoljiti svakog znatiželjnika koji želi saznati što je to tako magično što nas veže uz elektroniku tako jako, da se više nikada ne možemo iz tog zagrljaja istrgnuti.

Electrochoc je Biblija ravea, techna, housea i elektronike uopće. Hvala Laurentu Garnieru što se potrudio uobličiti u riječi sve ono što osjećamo, ali i približiti nam stvarnost i pobijediti iluzije. Mnogo se toga može iz Electrochoca naučiti, mnogo toga shvatiti, prihvatiti, objasniti. Ova će vam knjiga rasparati srce, ako ste (bili) dijelom rave kulture.


Post je objavljen 08.01.2006. u 15:11 sati.