Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deathdancer

Marketing

O Rocku

Što je rock?
Snažna glazba kod koje je u prvom planu obično gitara praćena muškim glasom.

Velika imena
The Darkness su s okusom glam-rocka došli prošle godine, a u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama uživaju veliki uspjeh. Na Radiohead se gleda kao na kreativne umove, a The Rolling Stones i Sir Paul McCartney, još se smatraju starim majstorima.

Zvijezde u usponu
Franz Ferdinand vraćaju u modu rubni, zarazni art-rock, dok su Keane iznimka pravilu gitare, korištenjem klavira i bubnjeva kojima stvaraju snažni zvuk.

Tko sluša?
Mladi, bjeloputi obožavatelji: po mogućnosti buntovni, jadni ili i jedno i drugo, najveći su obožavatelji.

Razvoj
Kao i pop, britanski rock može se povezati s Beatlesima. Od tada, formula uspjeha ostala je ista, premda su izniknuli različiti podstilovi.

Rock je s tripovima Pink Floyda postao psihodeličan, nakićenošću pjevača poput Davida Bowiea, dobio je dozu glamura, a divljim solo dionicama Led Zeppelina, zadržao je divlji zvuk.

Punk se iz gradova proširio kasnih 1970-tih, dok su The Smiths svoju tugu uobličili u uzvišenije oblike.

U 1990-tim se dogodio bum Britpopa, s Oasis, Blur i Pulp, a gitaristička glazba sada doživljava prepoprod, na štetu plesne glazbe.
Kao kulturni fenomen, rock glazba je na svijet utjecala kao nijedna druga - smatra se zaslužnom za okončavanje ratova i širenje mira i tolerancije, kao i kvarenje nevinih i širenje moralne truleži. Popularna je širom svijera i razvila se u veliko množinu vrlo različitih stilova.

Žanr rock-glazbe je širok i nije strogo definiran - naziv rock često se koristi kao skupni naziv za veći broj različitih podžanrova od metala do soula. Izraz rock'n'roll se češće koristi za specifičnu vrstu rocka iz 1950-ih i '60-ih, a kraći rock za krovnu kategoriju.

Podvrste rocka
Rock'n'roll
Folk rock
Hard rock
Punk rock
Hardcore rock

Poznatiji rock izvođači
Elvis Presley se, iako je po današnjim standardima njegova glazba bliža pop zvuku, često naziva kraljem rocka
The Beatles
The Rolling Stones
Queen
Queens Of The Stone Age
The Beach Boys
The Byrds
Toto
Pink Floyd
The Doors
The Stooges
Led Zeppelin
AC/DC
Guns'n roses
Jimi Hendrix
Deep Purple
Bob Dylan


Post je objavljen 08.01.2006. u 04:00 sati.