Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maranatha

Marketing

Danas slavimo: Sveti Gaudencije, osorski biskup

U krčkoj biskupiji, a osobito u gradu Osoru na otoku Cresu, slavi se danas veoma svečano sveti Gaudencije, osorski biskup. Osor se nalazi na prevlaci između otoka Cresa i Lošinja. Danas broji tek stotinjak stanovnika, dok je u prošlosti bio jedan od najvažnijih pomorskih gradova na Jadranu, a bio je i sjedište biskupije. U njemu se rodio koncem X. stoljeća kao njegov najslavniji sin, kasniji biskup i svetac, sveti Gaudencije.
O tome svetome biskupu znamo samo to da je bio redovnik, osnivač samostanâ na otoku Cresu i jedne pustinjačke naseobine, koja je bila pravno sjedinjena s istom redovničkom ustanovom u S. Nicola di Montegarbo. Neki povjesničari misle da je Gaudencije bio čak učenik sv. Romualda, osnivača kamaldulenza, pustinjačke grane benediktinskoga reda.
Ne znamo točno određeno vrijeme, ali sigurno poslije g. 1018. Gaudencije bi izabran za biskupa svoga rodnoga grada. Bio je to znak da je u Božjem narodu i među klerom uživao velik ugled. Biskupovao je oko 30 godina, a onda se pod pritiskom nekih gradskih plemića odrekao biskupske službe te povukao u tišinu samostana S. Maria di Portonovo, kod Ancone, gdje je sveto proveo ostatak života. Veliki svetac onoga vremena, biskup i kardinal sv. Petar Damiani, ovako piše o sv. Gaudenciju: »Časni Gaudencije, osorski biskup, čijeg sam prijateljstva slatkoću i ja uživao, po kojem je Bog učinio veliko čudo, napustio je biskupsku službu te otplovivši iz slavenskoga kraljevstva pristao je uz obalu Ancone. Ondje je nedaleko od grada živio dvije godine i sretno preminuo.«

ZANIMLJIVOST:
- Na otočju cresko-lošinjskog arhipelaga nema zmija otrovnica. Legenda kaže da ih je otjerao sv. Gaudencije.
- Jedini planinarski dom na našim otocima registriran pri Hrvatskom planinarskom savezu jest planinarski dom "Gaudencije" na 274 m nadmorske visine na lošinjskoj Osoršćici, o kojem brigu vodi lošinjsko planinarsko društvo, radi tijekom cijele godine u danima vikenda, a od 1. lipnja do 1. listopada dom je otvoren od nula do dvadeset četiri sata. Posljednje tri godine za slasne obroke i hladnu pivicu nakon naporna hodanja brine se domar Miro Kovačević.

Više pročitajte OVDJE

Svetac dana

Post je objavljen 05.01.2006. u 16:54 sati.