Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Pomalo šbbkbb post

Plinski incident Rusije i Ukrajine pokazuje koliko je europski energentski sustav osjetljiv i ovisan o stranom, uvoznom energentu. Američko zadržavanje u zemljama bivšeg sovjetskog bloka i Mezopotamiji pokazuje imperijalnu želju za dominiranjem nad preostalom naftom. Nedavni događaji u Ukrajini demonstrirali su kakvu snagu imaju oni koji mogu kontrolirati energiju. Europa se zabrinula.

Na Zemlji pak, sve potiče od sunčeve energije. Sjetite se darvinizma, fotosinteze, klorofila, biljojeda, mesojeda.. Nafta i plin su nastali od sunčeve energije. Nitko sunčevu energiju ne može kontrolirati i masno na njoj zarađivati. Zato ju još uvijek tako slabo i koristimo.

Kada lupimo u zid; iscrpimo, to jest položimo sve povijesne zalihe spremljene sunčeve energije u i na Zemljinoj kori - nastupiti će energetski krah uvjetovan neodrživom prenapučenošću planeta. Populacija homo sapiensa premašila je broj štakora. Uništenje, kao brzo stvaranja tolike populacije, doći će iznenada. Biti će to bolno cijeđenje s naglim završetkom. Zemlja će biti iscrpljena, a slabi će nastojati sačuvati plodna polja za hranu pred imperatorskim traktorom i GMO sjemenom.

I zrak bi po tome uskoro mogao biti patentiran. Implantat brojilo količine udahnutog zraka u korijen nosa ugrađivati će se u bolnicama, što naravno neće pokrivati zdravstveno osiguranje. Kako kisika na Zemlji bude sve manje, cijena disanja biti će sve veća. Ovisno o potražnji. Dionice air korporacija će rasti. Zemlje će tada uzimati sve više kredita od MMF-a, Svjetske banke i sl. kako bi pokrile troškove sve skupljeg disanja svojih građana. Naravno, krediti su u dolarima, što odgovara imperatoru koji u tako velikoj potražnji prema svojoj valuti vidi mogućnost tiskanja novih količina novčanica bez pokrića koje će se opet plasirati kao krediti za udisanje patentiranog zraka.


U potrazi za što većim obradivim površinama za proizvodnju hrane, korporacije svakodnevno smanjuju planetarni prašumski fond za 80 000 ha. Prevedeno na razumljiviji jezik, to znači da u jednoj godini nestane tropskih šuma površine poput Velike Britanije. Osim hrane, na tlu nekadašnjih šuma uzgajaju se uljarice kao sirovine za ''biofuel'' industriju - proizvodnju biodizela, alkoholnih goriva i sl.

Sistem koji vlada na Zemlji nije dobar. Jednostavno, nije održiv. Kada se završi ovaj jezoviti životni ciklus ovog napaćenog svemirskog tijela, sunce će preživjelima biti najdostupniji i najbliži izvor energije. Biti će to vrijeme kada će se cijeniti energetska učinkovitost, kada će cjelokupni društveni sistem ovisiti o jačini njegove najmanje jedinke – mene, tebe.. nas. Promijenim li sebe i svoju obitelj, postanem li samoodrživ – dakle, ne koristim fosilna goriva, ali niti nuklearnu električnu energije i plin - mogu li utjecati na održivost sistema? Postaje li sistem jači i samoodrživiji ako svaki pojedinac u njemu, ili skupina pojedinaca, troši onoliko energije koliko uspije sam/sama prikupiti? Sve oko nas je energija. Neke od njih vidimo, neke osjećamo a u neke vjerujemo. Matrica nam nudi samo svoju energetsku opciju. Gotovo svu energiju koju konzumiramo plaćamo novcem. Koliki vam je mjesečni energetski račun? Koliki će on biti za 10 god? Dodajte tomu sve skuplju vodu i sve manje radnih mjesta.

Kada postane svima jasno tko je i kad zajeb'o u 20. st., pojedinac će odbaciti fosilno ovisnički način života i postati aktivni sudionik u održivoj proizvodnji energije. Obitelj će biti brojna onoliko koliko bude u stanju proizvesti hrane i energije. Samo će višak održivo proizvedene energije biti pretočen u zajednički napredak. Matrica će se zavrtjeti unatrag. Free at last.


Post je objavljen 05.01.2006. u 11:55 sati.