Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Nazaret (3)

Galileja ukratko
Nazaret (1)
Nazaret (2)
Moj je gost jučer sretno otputovao za Rim, no ja još imam toliko toga za ispričati o našem izletu u Galileju.
Nakon što smo obišli baziliku Navještenja i dio sela s ostacima kuća u kojima su vjerojatno živjeli prvi Marijini susjedi, zaputili smo se i do arheološkoga muzeja koji se nalazi u istome kompleksu.
Među najzanimljivijim izlošcima toga muzeja svakako je zbirka grafita. Naime, hodočasnici, koji su od najranijeg razdoblja pristizali do ovoga mjesta, često su u žbuku svetišta urezivali svoje molitve i različite druge motive.
Na ovoj se slici vidi takav urezani lik čovjeka koji u desnoj ruci drži križ. Netko u njemu vidi Ivana Krstitelj, koji bi onda u lijevoj ruci držao svoje odijelo od devine dlake, no možda se radi i o liku rimskoga vojnika, kojemu bi onda u lijevoj ruci bio štit.

Image Hosted by ImageShack.us

Križ u njegovoj desnoj ruci upisan je u četverokut koji, u skladu s tadašnjom predodžbom, predstavlja zemaljsku plohu, pa je tako križ upisan u središte svijeta. To je takozvani »kozmički križ« koji će kasnije postati kršćanskim simbolom Jeruzalema i Svete zemlje.
Nalazi se ovdje još jedan zanimljiv grafit urezan u žbuku ovoga podnožja stupa, koji je stajao unutar judeo-kršćanskoga svetišta, ispred spilje Navještenja.

Image Hosted by ImageShack.us

Taj grafit, upisan ovdje u drugom ili trećem stoljeću, sadrži tek nekoliko grčkih slova, ali izuzetno znakovitih.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovdje piše jednostavno: »Haire Maria«, što na hrvatskom znači »Zdravo, Marijo«. Kažu da su arheologu, franjevacu koji je ovdje vršio iskapanja, a zvao se Bellarmino Bagatti (umro 1992.), kad je otkrio ovaj natpis, potekle suze. On, naime, niti sam nije vjerovao da će u Nazaretu naći išta vrijednoga, a onda je naišao na prvu zapisanu molitvu upućenu Mariji. Kasnije su slijedili drugi važni nalasci u okolici spilje Navještenja.
U žbuci drugoga jednog stupa s istoga mjesta nađen je još jedan grčki natpis.

Image Hosted by ImageShack.us

Njegov je sadržaj bolje vidljiv u ovom vjernom prijepisu.

Image Hosted by ImageShack.us

Na stupu na grčkom piše: »Na ovom svetom mjestu Marijinom, napisah«.
U nazaretskom se muzeju, osim ovih ostataka iz judeo-kršćanske sinagoge/crkve, nalaze i ostaci velebne križarske crkve iz 11.-12. st. Tu je ponajprije lik sv. Petra (to znamo po ključevima što ih drži u ruci) koji u lijevoj ruci drži model crkve. To je zasigurno prikaz nazaretske crkve, s njezine tri apside.

Image Hosted by ImageShack.us

Osobito su vrijedni ovi križarski kapiteli, završeci stupova, koji na sebi nose prikaze Crkve i apostola.

Image Hosted by ImageShack.us

Najveći sačuvani kapitel nosi reljef sa simboličnim prikazom Crkve koja za ruku vodi vjernika kršćanina.

Image Hosted by ImageShack.us

Od onih s apostolskim likovima, izdvajam prikaz Petra koji izlazi iz barke te po vodi Galilejskog jezera hoda prema Isusu.

Image Hosted by ImageShack.us

Nedaleko od bazilike Navještenja i njezina muzeja nalazi se i crkva sv. Josipa. Tradicija kaže da je ovdje stajala Josipova kuća u koju su se smjestili Josip, Marija i Isus. Za takvo nešto nemamo dokaza.

Image Hosted by ImageShack.us

Znamo samo da je i ovo bilo mjesto kulta, jer se u kripti crkve nalaze ostaci špilja koje su korištene kao ostava i štala, a nad njima ovaj bazen, koji je neuobičajeno ukrašen mozaikom.

Image Hosted by ImageShack.us

U bazen se silazilo po sedam stepenica, a mozaikom je ucrtano sedam četverokuta. Ima mnogo nagađanja oko simbolike toga broja, no nema sigurnih zaključaka. Možda je i ovdje riječ o svojevrsnoj krstionici.
Nakon što smo obišli nazaretsko svetište, krenuli smo prema Galilejskom jezeru, no o tome u nekom sljedećem postu.

Post je objavljen 05.01.2006. u 09:40 sati.