Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ateizam

Marketing

Božićno slavlje

Image Hosted by ImageShack.us
Eto, blagdani prolaze. Prolaze dani kulminacije licemjerja i egoizma pod krinkom humanosti. U ovim se danima najviše veliča ono što Biblija naziva Sotonom. Božić, koji bi trebao predstavljati rođenje duha u čovjeku i, uvjetno rečeno, evolucijski korak od životinje ka čovjeku, postao je parada materijalizma i idolopoklonstva. Sve ono što i sam Papa naziva glavnim problemima modernog društva, kulminira upravo u dane oko Božića. Umjesto da porade na skromnosti, solidarnosti i toleranciji, ljudi u blagdansko vrijeme zatvaraju oči pred problemima svijeta i otvaraju novčanike pred svojom egoističnom pohotom. To i nije neko čudo, jer oni koji ih vode čine isto. Bilo bi zanimljivo analizirati potrošnju crkve u blagdansko vrijeme i vidjeti koliko crkva troši na taj kič.
Ove dane smo gledali razne filmove i svete mise, ali nitko nam nije na televiziji pokazao umiruće od gladi, ali ne zato što ih nema, već zato da nam ne pokvare naše blagdansko slavlje. To bi nam bilo degutantno za gledati, ali nam nije degutantno da se to dešava u vrijeme kada će prosiječan Hrvat dobiti po 4 kilograma.
I tako povodom blagdana Papa kaže:
«Moderni čovječe, koji su odrastao ali si ponekad slab u misli i voljom, dopusti da te za ruku uzme Dijete iz Betlehema; ne boj se, pouzdaj se u njega!« - poručio je Papa i ljude pozvao na izgradnju novoga svjetskog poretka utemeljenog na pravednim etičkim i ekonomskim odnosima».
Pitam se je li «dijete iz Betlehema» uzelo za ruku najviše crkvene dužnosnike i da li se oni pouzdaju u njega, ili tek u novac. Ako se ne pouzdaju u novac, zašto se tada taj novac boje trošiti na gladne? Zašto dozvoljavaju da jedan dio svjetske populacije ždere preko mjere, i to toliko da im šteti, a za to vrijeme drugi umiru od gladi intenzitetom od mrtvac/3 sekunde.
Sasvim sam siguran da je novac potrošen na snobizam i idolopoklonstvo u crkvi i narodu za vrijeme Božićnih blagdana dostatan za ukidanje gladi na svijetu, tokom cijele godine. Pitam se nije li Papa jedan od «najmodernijih» ljudi.
Kakav nam to novi svjetski poredak nudi taj i takav Papa? – Nije li ga već svijet mogao upoznati?


Post je objavljen 04.01.2006. u 16:24 sati.