Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Strpljen - spašen part II.

utorak, 3.1.2006, netom nakon zatvaranja burze


četvrtak, 29.12. 2005, netom nakon zatvaranja burze


četvrtak, 22. 12. 2005, netom nakon zatvaranja burze


Ne sjećam se knjige niti web publikacije u kojoj nisam među najvećim opasnostima i najčešćim greškama (neiskusnih) tradera pronašao dokupljivanje dionice, odnosno, princip ide tako da kupimo 100 kom. određene dionice po $100, ona za par dana suprotno našim očekivanjima padne na $80, te s ciljem da anuliramo gubitak ili čak dodatno zaradimo odlučimo dokupiti još 100 komada te dionice, računajući da ćemo tim postupkom zaraditi kad se ta dionica vrati, odnosno poskupi na više od 100 dolara. Ipak, sudeći po tvrdnjama iskusnih investitora, nerijetko se dogodi da se spomenuta dionica ne vrati na $100, već još više padne, a daljnjim padom cijene i trader sve više riskira, odnosno dokupljuje još veću količinu te dionice, nažalost najčešće sve do potpunog bankrota. Da situacija bude još nepovoljnija po tradera, pritom vrlo često koristi margin, odnosno kredit.
Ipak, u mom kratkotrajnom burzovnom iskustvu dokupljivanjem sam spasio skoro svaki loš trade, i to ne samo da sam spasio tih nekoliko trade-ova, već sam, po mom mišljenju, učinio mnogo više na psihološkoj bazi, jer kad se naniže nekoliko loših poteza trader neminovno postaje nervozan i čini daljnje greške, ili čak odustaje od daljnjeg tradeanja.
Neću tražiti ''kruha povrh pogače'' i reći da mi je žao što sam jutros razmišljao razumom i odustao od dokupljivanja po nižoj cijeni (čak $414, sad je $435, u jednom danu), stavio sam sve na papir, dobro promislio i uvidio da previše ljudi najavljuje recesiju ili strahuje od iste da bi bili svjedoci rallyja, a kako je Felix nedavno komentirao, brojke prodanih opcija ukazuju na to da će fondovi ciljati na 410-430 razinu GOOG-a, jer ako GOOG 21.1 bude u tom području isti će ostvariti najveći profit. Jedino mi je žao što nisam detaljnije proučio RMBS, dionicu koju posjedujem na papirnatom virtual tradeu, a danas je skočila 12.42%. Baš ću pronaći na čiji sam je prijedlog uvrstio u listu za procjenu ulaganja, mislim da je netko otvorio šampanjac večeras. :)

Ujedno sam i pronašao izuzetno koristan web site, koliko sam mogao primijetiti ažurira se više puta dnevno najnovijim informacijama, iskreno ne shvaćam kako se autoru ili autorima isplati održavati takav web site koji zahtjeva mnogo truda, novca i vremena s obzirom da hrvatski puk nema običaj plaćanja takvih informacija. Nadam se da će i ostati kvalitetan, jer dizajnom, preglednošću i dostupnošću kvalitetnih informacija teško može biti bolji. Jest da ovaj pasus zvuči ko politički pamflet, ali što mogu kad je tako! :)

P.S. to bih napisao i da nisam dobio dopuštenje povremene krađe tekstova (ovim putem zahvaljujem Borisu), od kojih će te dijelove (skraćene, odnosno prilagođene blogu) čitati u sljedećem unosu.



Post je objavljen 03.01.2006. u 23:22 sati.