Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Osim financijske štete trpimo i gubitak poslovnog ugleda

Spuštanjem ustava na kanalima u Livanjskom polju HEP poplavio površinski kop lignita i napravio velike štete
LIVNO - Jedan blagdanski dan neplanirano smo proveli na terenu s direktorom Rudnika ugljena Tušnica Jakovom Kontom i njegovim radnicima. Razlog tomu je potpuno poplavljen površinski kop lignita Table, koji je u sklopu pogona Prolog. Razgovaramo uz brujanje crpki koje danonoćno ispumpavaju vodu iz 20-ak metara duboke jame novog kopa u susjednu staru, koja se više ne koristi.
Kompletan jesenji posao je propao, a riječ je o svim pripremnim radnjama koje su odrađene radi kontinuirane proizvodnje ugljena koja se kretala oko 5.000 tona mjesečno. Posao je već bio dogovoren sa stalnim i novim potrošačima kojih je, uslijed povećane potražnje lignita, u zadnje vrijeme sve više.

Dogovorili smo isporuku za TE Tuzla, Natron u Maglaju, za Tvornicu kože u Bugojnu, naše lokalne potrošače kojih je puno, i svakiih je dan sve više, međutim, od realizacije svih tih ugovora sada nema ništa. Mjesec dana borimo se s vodama koje su poplavile Rudnik, premda smo mi napravili sve što treba za obranu od oborinskih voda ističe direktor Konta i pokazuje nam pravo malo jezero koje se stvorilo iznad kopa lignita. Pod vodom je ostalo i nešto repromaterijala. Strojeve i crpke su pred bujicom ipak uspjeli izvući na plato iznad jame.

Isključivi krivac za to je, kako ističe naš sugovornik, poduzeće koje gospodari regulacijskim kanalima u Livanjskom polju, a to je Hrvatska Elektroprivreda, odnosno netko od djelatnika u Podgradini koji je spustio ustave na branama, umjesto da je prebacivao vode u Buško jezero i tamo je, kako bi se rudarskim žargonom reklo, deponirao, i kasnije, po potrebi, puštao na turbine HE Orlovac. Zbog toga se uzvodno od ustava povećala razina vode u kanalima, prelila se i poljem došla do rudničkih kopova.

Na pitanje je li se komu obratio za pomoć Konta ističe da za pomoć nije, no da je o tome izvijestio HEP, mjerodavno županijsko ministarstvo i općinu Livno. Još se nitko nije očitovao, valjda ljudi za blagdane imaju važnija posla. Pokušat će s HEP-om postići dogovor o saniranju štete, jer je do nje došlo isključivo njihovom krivnjom, a ako to ne bude moguće uslijedit će tužbeni zahtjev i angažiranje mjerodavnih institucija za procjenu štete, koja je višestruka i sigurno je riječ o milijunskim iznosima.
(VL)

Post je objavljen 02.01.2006. u 14:45 sati.