Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Kakav otkup knjiga?

Hoće li predsjednik županijske Vlade nakon knjige Bazdulj Hubijarove otkupiti i knjige Lučića, Kocaja, Mlakića...? * Hoće li načelnik Krajina gostima naše Općine od sada, umjesto bezličnih poklona, poklanjati "domaće" knjige?


Prije dva-tri dana rijetke agencije prenijele su vijest da je predsjednik Vlade naše županije Salko Selman otkupio "jedan broj primjeraka" knjige Kad je bio juli Nure Bazdulj Hubijar, inače proglašene najboljim neobjavljenim romanom na natječaju zagrebačkih VBZ-a i Večernjeg lista. Ova vijest nije u javnosti pobudila onu pozornost koju zaslužuje. Naime, ovakav direktan i nedvosmilen iskorak jednoga političara u područje kulture, koja se, obično, smatra manje vrijednom i inferiornom "životnim područjima", teško da je zabiježen na ovim prostorima, pa, kao takav, zaslužuje našu punu pozornost i podršku, iako mislim da će karakter ovoga čina predsjednika Vlade, kao i njegov predznak, biti vidljiv tek u budućnosti, odnosno, ovisit će o idućim sličnim potezima kako Selmana, tako i drugih političara u županiji i općinama.
Kako rekoh, ovakav način otkupa knjiga nije, koliko je autoru ovih redaka poznato, do sada zabilježen na području naše županije i on će kao čin imati smisla i vrijedit će samo ako nakon ovoga otkupa uslijede novi, ako Selman (sve ovo govorim pod pretpostavkom da je on knjige otkupio kao predsjednik Vlade, dakle novcima iz proračuna, a ne kao privatna osoba) nakon knjige Bazdulj Hubijarove, otkupi "jedan broj primjeraka" knjiga i drugih književnika s prostora naše županije, te ih uputi knjižnicama u pojedinim gradovima naše županije (svaka općina u našoj županiji dobila je po pet primjeraka knjige Bazdulj Hubijarove izuzev Travika (7) i Dobretića (3)). Samo na takav način predsjednik Vlade pokazao bi da je konzistentan i politički mudar i korektan. Uostalom, ne postoji ništa normalnije od toga da, recimo, čitatelju u Uskoplju bude dostupna knjiga čiji je autor iz Viteza ili knjiga, koja je tiskana u Travniku, pa bi bilo dobro da ovakav Selmanov potez poluči donošenje sustavnog rješenja otkupa knjiga autora i izdavača s područja naše županije za potrebe knjižnica koje se na njenom području nalaze.
Isto tako, poželjno bi bilo da ovaj iznenadni otkup knjiga političare na općinskoj razini potakne na drukčiji odnos prema knjigama iz "vlastitog dvorišta". Nema, naime, ničega logičnijeg od toga da predstavnici naše općine prilikom poslovnih susreta partnerima i pregovaračima na dar poklone "domaću knjigu".
Također, u našoj općini uskoro se (5.1.06) namjerava imenovati v.d. ravnatelja JU Dom kulture u okviru koje se nalazi i knjižnica. Ne bi li bilo logično da prvi potez budućeg ravnatelja bude upravo popuna fonda knjižnice knjigama domaćih autora od Džalte do Mlakića i knjigama "domaćih" izdavača (Hrvatske uzdanice i drugih pojedinačnih izdanja).
U suprotnom, ako se sve ovo ne dogodi, ako iza ovoga otkupa ne uslijede drugi, koji će, jednom postati sustavni, potez Salke Selmana ostat će samo još jedan primjer nedosljednosti i trgovačko-šljivarskog mentaliteta, ali i upitnog, netransparentnog trošenja proračunskog novca.

Post je objavljen 29.12.2005. u 00:10 sati.