Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Izlet u Ain Karem

Budući da ovih dana imam gosta, imao sam razloga i za napraviti mali izlet do obližnjega Ain Karema, malog gradića blizu Jeruzalema. Sjeli smo u centru Jeruzalema na autobus br. 17 koji nas je dovezao do našega odredišta. Prvo smo se popeli do crkve Pohođenja Marijina. Prema srednjovjekovnoj tradiciji to bi bilo mjesto gdje su se surele trudne Marija i Elizabeta, majka Ivana Krstitelja. Pogled je s toga mjesta zaista lijep, a onome tko dolazi iz Jeruzalema uvijek je poseban doživljaj ovo zelenilo. U Ain Karemu imate dojam gotovo kao da ste kod nas negdje na moru, s terasasto raspoređenim zemljištem, s pokojim suhozidom, s niskim raslinjem.

Image Hosted by ImageShack.us

Ova crkva na brijegu negdje je s početka dvadesetog stoljeća i sastoji se od dva dijela. U gornjem dijelu je mnogo veći prostor s freskama na zidovima i iza oltara.

Image Hosted by ImageShack.us

U donjem dijelu nalazi se mala kapelica koja u sebi čuva stari zdenac.

Image Hosted by ImageShack.us

U njoj se, osim susreta Marije i Elizabete, spominje još jednog događaja koji je vezan uz stare apokrifne spise. Prema jednom takvom spisu, kad je Herod Veliki, čuvši za rođenje Isusovo, zapovijedio da se pobiju sva muška djeca u Betlehemu i okolici, Josip, Marija i Isus bježe u Egipat, a Elizabeta se sa svojim nešto starijim sinom Ivanom skriva u brda oko Ain Karema. Spis dalje nastavlja s opisom pokolja nevine dječice, a kad Herodovi vojnici dolaze blizu mjesta gdje se skrivala Elizabeta sa svojim sinom, anđeo joj pokazuje mjesto gdje će se sakriti, a ispred nje se iznenada podiže stijena koja ih je zaštitila od pogleda vojnika ubojica.

Image Hosted by ImageShack.us

I to je prikazano na fresci u ovoj maloj kapelici.
Nakon obilaska ove "gornje" crkve, pošli smo prema "donjoj", no usput smo se divili prirodi koju čovjek ovdje ne može ne zamijetiti. Stabla su u cvatu kao da je proljeće u našim krajevima.

Image Hosted by ImageShack.us

Poželio sam i ja jednu sliku usred te ljepote.

Image Hosted by ImageShack.us

Usput, dok se silazi prema središtu mjesta, nailazi se na malu džamiju pod kojom se nalazi mali izvor, poznat kao Marijino vrelo. Oprez! Voda nije pitka!

Image Hosted by ImageShack.us

Sitžemo i do "donje" crkve sv. Ivana Krstitelja iz, mislim, 17. st. Po tradiciji to je mjesto gdje su živjeli Elizabeta i Zaharija i gdje je rođen Ivan Krstitelj. Ispod crkve nalaze se ostaci stare rimske vile, pa arheolozi mogu potvrditi da je u to doba ovdje netko doista živio. A sad, jesu li to bili baš oni...

Image Hosted by ImageShack.us

Ono što je zanimljivo, u podu ispod ove crkve nađen je mozaik s natpisom kojim se kapela što je ovdje stajala posvećuje svetim mučenicima, a neki i to povezuju s Herodovim pokoljem nevine dječice. Eto, tako i ovaj post ima neke veze s današnjim blagdanom Nevine dječice.
Na kraju smo stali na autobusnu stanicu i ubrzo je stigla i naša sedamnaestica koja će nas odvesti natrag u Jeruzalem. Išao sam ja koji puta i pješice, ali ne mogu s time gnjaviti svoga gosta.


Post je objavljen 28.12.2005. u 09:00 sati.