Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Anto Đapić pod zaštitom Državnog odvjetništva



Anto Đapić sabotira istragu o ratnim zločinima u Osijeku za račun Branimira Glavaša


Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a, rekao je da ima informaciju da Državno odvjetništvo neće reagirati jer "komad papira s kojeg je Đapić pročitao imena nije imao oznaku državne tajne", a i Đapić kao saborski zastupnik ima imunitet.

Večernji list, 27.12.2005 15:03


Ovako je Žarko Puhovski prokomentirao poziv nevladinih udruga Državnom odvjetništvu za procesuiranjem Ante Đapića koji je pred skoro mjesec dana odao identitet 19 svjedoka u istražnim radnjama vezano za ratne zločine na području Osijeka 1991.

Čudi me da dobro obavješteni Žarko Puhovski, koji je i izjavljivao da Drago Hedl nepotrebno diže graju oko prijetnje smrću koju je dobio, ne navodi glavni razlog zbog kojeg Državno odvjetništvo neće dignuti kaznenu prijavu protiv Ante Đapića, a to je sumnja da je predsjednik HSP-a podatke o identitu 19 svjedoka dobio iz Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku. S istim podacima raspolagala je i policija, ali sumnjam da bi načelnik osječke policije Vladimir Faber, kojeg Branimir Glavaš ne propušta priliku napasti posredovao da Đapić dođe do spomenutih imena.

Evo kako je Puhovski prokomentirao prijetnje Hedlu:

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora dr Žarko Puhovski osuđuje svaku prijetnju nasiljem, no, iznosi i osobno mišljenje:

„To najiskrenije osuđujem. To jeste svinjarija da se ljudima prijeti. Ali ja ne mislim da je to opasno po život tih ljudi, nego je opasno po atmosferu u društvu. I to za anonimne ljude. Anonimni ljudi stradavaju. Ne medijski profurani. Hoću reći, mislim da se tu puno pravi cirkus kad se radi o novinarima, a takozvanim običnim ljudima se to svaki dan događa i nitko se ne uzrujava. Recimo, ja sam od ovog ljeta dobio devet ili deset takvih prijetnji. Svatko tko se tim stvarima bavi, mora računati na takve prijetnje. Naravno da moramo biti oprezni, ali ja sam uvjeren da je to, naprosto, ispitivanje izdržljivosti.“

Drago Hedl:

„Bilo bi mi jako drago kada bi bio u pravu i kada bi se pokazalo da je točno da je to, ipak, samo nekakva prijetnja koju onaj koji prijeti nema namjeru da realizira. Međutim, kako živimo u nesigurnom vremenu, kako je poznato da je Milan Levar jedan od Haških svjedoka završio, zbog iskaza koje je davao, na način kako je završio, i spominjanje njegovog imena u prijetnji koja mi je upućena sigurno da ima dosta ozbiljne konotacije. Međutim, ja ću nastaviti raditi svoj posao i nemam se namjeru micati iz Osijeka, jer za razliku od onih koji mi prijete, ja nisam niotkuda došao, ja sam rođeni Osječanin, kao i generacije mojih predaka koji su također rođeni Osječani, ja nema kamo otići i mislim da ću ostati u ovom gradu i dalje i raditi svoj posao.“

Radio Slobodna Evropa, Petak, 09. decembar/prosinac 2005



Urednik u Feral Tribuneu Drago Hedl


Da Žarko Puhovski više brine za ljudska prava Branimira Glavaša (kojeg je prema svjedočenju Drage Hedla u HTV-oj emisiji Nedjeljom u 2, sredinom devedesetih uzeo u zaštitu Ivan Zvonimir Čičak nagodivši se s njim HHO dobije prostor u Osijeku, a da Hedl ne bude na čelu osječke podružnice te nevladine udruge), nego što skrbi o Dragi Hedlu, uopće me ne čudi.

Ali me žarko zanima što će glede odgovornosti svojih podređenih u Osijeku poduzeti Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, prema pisanju provladinih medija od uhićenja Ante Gotovine ljubimac Carle Del Ponte.


Post je objavljen 27.12.2005. u 21:59 sati.