Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/speediman

Marketing

MG XPower SV


Nedavno predstavljeni MG-ov supersportski automobil nikoga nije mogao ostaviti ravnodušnim. Jer kada je riječ o automobilu koji može imati čak 965 konjskih snaga tada je, blago rečeno, vrag odnio šalu.XPower SV napravljen je na osnovi koncepta X80 no za razliku od istog ovaj je model kudikamo radikalnije konstruiran. Težina je kod ovakvih automobila oduvijek bila neprijatelj broj jedan pa je MG za karoseriju svog supersportskog dvosjeda koristio izuzetno lagana ugljična vlakna. Rezultat je težina od samo 1450 kg. XPower SV poseban je i po ravnoj podnici koja uz specijalne difuzore na prednjem i stražnjem kraju osigurava izuzetno prianjanje automobila uz podlogu pri velikim brzinama. Ovaj aerodinamički koncept konstruirao je Peter Stevens kojeg je MG postavio na čelnu pozicija tima zaduženog za razvoj Xpowera SV. Stevens je prije MG-a radio za McLaren, Lamborghini i Lotus. Ovjes automobila pak konstruirao je Steve Randle odgovoran za dinamički set-up McLarena F1.

Originalan detalj Stevensova ekipa osmislila je na poziciji iza sjedala. Dva kalupa za smještaj kaciga omogućuju vlasnicima MG-a da u bilo kojem trenutku skrenu s prometnice na trkaću stazu. Dovoljno je samo navući kacige, zavezati sigurnosne pojaseve fiksirane u četiri točke i zabava može početi. Zabava? Pa počnimo od osnovnog modela kojeg pogoni 4.6 litreni V8 motor s 326 KS što je dovoljno za 5 sekundi do 100 km/h i 273 km/h najveće brzine. Motor je smješten sprijeda, a pogon je na stražnje kotače preko peterostupanjskog manualnog mjenjača. Ovaj model predstavlja “entry-level”, a za one koji žele više MG ima pripremljen odgovor. Riječ je o XPower SV Club Sport modelu kojeg kupci mogu naručiti specijalno pripremljenog za cestu i trkaću stazu ili mogu naručiti različite natjecateljske komponente kako bi po vlastitom ukusu poboljšali specifikacije automobila. Club Sport model isporučuje se s 5.0 litrenim V8 motorom od 410 KS (0-100 km/h=4.4 s; 317 km/h), a na Birmigham Motor Showu bio je izložen specijalni model s tjuniranim motorom Seana Hylanda najveće snage 465 KS (0-100 km/h=4.2 s; 322 km/h). I sada dolazimo na onu fantastičnu brojku iz podnaslova. Naime, MG je za one “najluđe” pripremio i specijalne nitro kitove čime snaga može dosegnuti čak 965 KS. O performansama najjačih modela još nema službenih podatka, no jasno je kako XPower SV s ovom količinom konijice puca na sam vrh najbržih automobila na svijetu.

XPower SV pojavit će se na tržištu u proljeće 2003. godine po cijeni od oko 100 000 Eura. Iako nije definitivno potvrđeno da će XPower SV s “roll-barom” i izuzetno snažnim pogonskim jedinicama osim za natjecateljske namjene biti moguće naručiti i za cestovnu uporabu, MG je na pravi način ponovno skrenuo pažnju na sebe. Jer bogata sportska tradicija ove marke nikako ne zaslužuje biti u drugom planu.


Post je objavljen 27.12.2005. u 19:49 sati.