Brudet (iliti ga brodet) je vrsta jela, reći će oni brzopleti. Nazivam ih brzopletima jer pojam brudet zahtjeva dublju analizu. Vrlo vjerojatno ta analiza neće imat puno veze s mozgom s obzirom na lokaciju na kojoj je upravo čitate, al bože moj, to ste znali i prije nego što ste kliknuli ovamo:) Moje vjerovanje je kako se taj dalmatinski specijalitet čak ne može niti nazvati hranom za ljude, unatoč finom mirisu i okusu.
Kontinentalci kojima riječ brudet nije nikakav faktor u životu, ovdje mogu pronaći recept za jednu od stotine varijacija na temu brudeta. Kod mene doma je moj stari glavni brudetđija. Odraso je na otoku, na oštrim škrapama, na siromašnoj zemlji, i sa udicom u ruci, što ga čini ribljim kulinarskim virtuozom, i tu se nema što nadodati.
Dosad ovaj post izgleda supach i polako se pitate gdje je problem? Fina ribica + dobar kuhar = odlična papica.
Supach my ass!
Kažu stari ljudi da je brudet bolji što je riba sitnija i dračastija (drače su riblje kosti op.a.) tako da u padelu natrpaju škrpoče (škrpuni, male škrpine op.a.), ugora (a jebat ga ako ne znate što je ugor op.a.), i svega ostalog što na vagi ima više kosti nego mesa. Povrh svega, brodet se priprema jako dugo što za posljedicu ima ručak u kasne popodnevne sate kada ste već gladni kao prosječna australska bijela psina kad zabonaca, a srufera ni za lijek.
Kada napokon dođe vrijeme i sjednete za stol, sve puca od finih mirisa, sočnog šuga, palente... tanjuri se trpaju. Prava gozba!
Al kurac gozba.
Od toliko hrane, prave hrane gotovo da i nema. Sva ta fina riba toliko je isprepletena kostima da je u prosjeku potrbeno 7 do 9 minuta visoke koncentracije čišćenja i prebiranja za nešto što se ne bih usudio nazvati kvalitetnim zalogajem. Povrh svega, uz svu pažnju i uloženi trud, opet se zalomi dračica koja vas nemilosrdno ubode u desni kada se najmanje nadate, i time vam lansisra živac na miljon. Nerjetko tako provedete i po sat dva za stolom, a na kraju ostanete gladni. Razumjete li sad moju frustraciju?
Postoji još jedna zanimljivost. Mog starog (a i sve tvrdokorne otočane) uopće ne jebe to što riba nije čista. On svaki put nakrca puna usta i onda kroz neke meni nikad shvatljive tehnike koje uključuju srkanje, cuckanje, muskanje, žvakanje, grickanje, pa još malo muskanje, i naposljetku pljuckanje, toliko uspješno isfiltrira ribu od milijun sitnih dračica koje jednostavno u nekoliko navrata kroz proces ispljune na tanjurić.
Interesantno je što tanjurić s mojim ostacima koje koje brižno manualno prebirem sadrži dovoljno ribe za još jedan siromašniji ručak, dok su njegovi ostaci čisti kao da su prenoćili u nekoj opakoj kiselini, i još su na kraju isprani varekinom.
Brudet je fin, al je kao takav nezahvalan do pakla, i zato mi padne mrak na oči kad čujem da se sprema za ručak. Pogodite što sam danas "jeo".