Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Upamtite ovaj trik - rješenje go-problema broj 79.

Prošli božični blagdani. Pred nama je odmah i novogodišnje slavlje. Veselja i radosti na pretek. Nekako, kao da smo čekali. Kao da ovom, što je bilo, jedva kraj dočekasmo. Sve je to nekako do rotracije lijepe naše plave planete. A ona, vrti li se, vrti. I kako koji obrtaj ode, kao da zraka uhvatimo i samo kratko izgovorimo: 'Ode još jedna.' Ah, brojanje. Pa i ja ovdje na problemima brojim i kao da mi svaki veći broj nekako na ponos ide. O, ljudi, pa što mi je? Ovo tek lijepi problemi jesu. Pa, ajde da pogledamo kako bi trebalo ići rješenje ovoga od prošloga petka.
Bilo je u komentaru i pravo rješenje. Ne vidjeh tko ga ostavi, jer traga ne bije do riječi rješenja, osim da to ipak netko uspije. E, pa da sada i ja nešto više o tome kažem. On tek prvi potez napisa. Za igrače goa to je čak i dovoljno, jer tehnika zarobljavanja je trik koji se pamti. I vama preporučam da to upamtite. Ajmo redom.
Svako direktno uzimanje sloboda crnoj trojki je neispravno, jer crni tada može napasti bijeli kamen igrom na M11 i potom izvlačiti svoju trojku. To se spriječiti može odigravanjem prvoga poteza na 1. M11. Nije to samo stoga što se sada ne može napasti spomenuti bijeli kamen, nego se crna trojka više ne može izvući.
Pogledajmo pokušaje. Odigra li nakon tog prvog bijelog poteza crni na L11, slijedilo bi: bijeli na L12, crni na K12, bijeli na K11, bijeli bi uzeo jedan crni kamen igrom na J11, i na to bijeli igra na J12 s napadom na pet crnih, pa ako crni spoji na K11, ništa mu ne pomaže, jer mu tada pada čak sedam kamenova. Moguć je i slijedeći slijed nakon prvoga bijeloga na M11 i to: crni L11, bijeli L12, crni K12, bijeli J11, crni K11, bijeli K13 i počinju stepenice. Za ovaj drugi slučaj treba paziti kuda stepenice vode. Stepenice su često slabije rješenje, jer omogućuju dobru igru napadanom na putu kojim bi trebale proći.
Svi nastavci nakon crnoga J11, kao prvoga odgovora, su simetrični s L11 i time i jednaki, mada obrnuti.
Pogledajmo sada slijed koji na očigled najviše nudi crnome i koji sadržava bit rješenja. Crni igra na 2. K12. Ovaj je kamen nekako najudaljeniji od zidova bijeloga na H- i M-vertikali. Na taj način nekako izgleda s najviše šansi. Bijeli će ipak razvoj podesiti po svojoj želji, ali tada treba izvesti kombinaciju kojom će stvoriti oblike koji mu odgovaraju.
Bijeli treba tu odigrati 3. K11. Crni na to, na prvi pogled, treba reagirati, mada je klopka već pripremljena. Ako se to vidi, crnom je najpametnije ne reagirati, jer će time samo povećati gubitak. Crni igra 4. L11. To je potez koji naizgled nudi spas crnome, a ustvari znači veći gubitak. Pogledajmo taj slijed, jer on lijepo oslikava trik hvatanja crnih. To ćemo ovdje prikazati kao rješenje, mada je ispravnije nešto drugo.
Bijeli sada igra forsirajući razvoj nošen željom crnoga, da se izbavi iz zahvata, iz kojega mu spasa nema. Bijeli tako sada igra 5. L12. Crnome prijeti uzimanje na J11, pa on uzima jedan bijeli igrom na isto mjesto 6. J11. Bijeli sada zapečaćuje sudbinu crnih kamenčića igrom na 7. J12. Oni koji neznaju ovaj trik obično nakon ovoga poteza vide da im spasa nema.
Da se malo vratim nazad. Ulaskom u mlin, iz kojega izlaza nema, i kada crni samo povećava broj svojih zarobljenih kamenčića, vrijedi vidjeti gdje odustati od povećavanja gobitka. Već nakon prvog poteza bijeloga vidljivo je da crnoj trojki spasa nema. Ona pada, ali neke vrijednosti tu još ima. Pretpostavimo da crni odigra na K12 i bijeli ide u hvatanje s K11, crni može nastaviti s gradnjom dijela zida za utjecaj prema gore i to tako da odigra na L12, na što bijeli odigra na L11, da se crni ne poveže s hvatanom trojkom i tako je ne izvuće. Crni može nastaviti još i sa J12 uz pokušaj veze na J11. Crni i to sprijeći igranjem na to mjesto i uklanja tri crna kamenčića. Crni je ipak dobio tri kamenčića na 12. redu i još je i na potezu. Ima li u široj poziciji još kamenčiće i uz gornju stranicu, ovo može biti značajan dio zida za hvatanje nekih prostornih poena.
U gou često i umrtvljeni kamenčići, tj. oni kojima nema spasa od hvatanja, imaju neku vrijednost kroz prijetnje, da posluže u nekim kombinacijama. Tako je i ova trojka poslužila za gradnju zida.
Počeli su školski praznici. Tri tjedna neće raditi go-sekcije po velikogoričkim osnovnim školama. Biti će tako manje materijala na ovome blogu. Završava se prva sezona Jadranske dopisne go lige. U pripremi je nova sezona. Biti će zanimljivosti.
bl. Muradenu

Post je objavljen 27.12.2005. u 09:12 sati.