Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdd

Marketing

Iskupljenje u Shawshanku

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
U originalu " The Shawshank Redemption " je snimljen 1994, po romanu Stephena Kinga ( nema nadnaravnih pojava, nemojte odmah pomislit... ), a spada u zatvorsku dramu. Scenarij je napravio Frank Darabont koji je ujedno i redatelj. Film je bio pravo iznenađenje jer nitko nije mislio da se po nekoj King-ovoj knjizi može snimiti takvo remek-djelo ( 5 godina kasnije, 1999, je snimljena " Zelena milja ", još jedna zatvorska drama, također od istog pisca, no ovoga puta sa laganom primjesom paranormalnog ).
Priča se vrti oko Andy Dufresna ( glumi ga Tim Robbins ), običnog računovođe iz malog američkog gradića koji otkriva ženinu nevjeru, a šerif kasnije ženu i ljubavnika mrtve. Iako je tvrdio da je nevin, istraga, porota i sudac su zaključili drukčije, te je osuđen na dvije doživotne zatvorske kazne ( za svaku žrtvu po jednu... ). Ovo je tek uvod jer se glavna priča odvija u Shawshanku, u zatvoru u kojeg je jadni Andy poslan. U njemu se sprijateljuje sa Red-om ( Morgan Freeman ), crncem koji " guli " kaznu zbog umorstva i već je bezbroj puta neuspješno bio pred komisijom za ranije puštanje Free Image Hosting at www.ImageShack.us Upoznaje i svu okrutnost zatvora za koju su zaslužni i zatvorenici i čuvari. Andy nastoji preživjeti u tom surovom okruženju i koristi svoja znanja računovođe u tome. Nastoji poboljšati život cijeloj svojoj okolici, zatvorenicima koje čuvari stalno muče i maltretiraju. Radnja je stvarno izvrsno ispričana, a rasplet stvarno oduzima dah i mene je ostavio bez riječi jer je uistinu genijalan. Neću ništa reći o njemu, jer bi vjerojatno samo uništio iskustvo i užitak gledanja, te ću vam umjesto toga samo poručiti: OBAVEZNO POGLEDATI!!
Jedna zanimljivost je vezana uz film, a to je da je na prvom mjestu na listi filmova koji nisu dobili Oskara, a trebali su ( na toj listi glasaju ljudi sa cijelog svijeta za filmove koji nisu dobili ni jednog Oskara, a misle da su ga zaslužili. Ja se također pridružujem jer je film stvarno izvanredan ).
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 26.12.2005. u 20:05 sati.