Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Božić u Betlehemu (2)

Badnjak u Betlehemu
Božić u Betlehemu (1)
Još ima toga za ispričati o božićnom ugođaju oko ove zvijezde, mjesta Isusova rođenja u Betlehemu. Najzanimljivija su uvijek i u svemu djeca. Među svim onim izviđačima o kojima sam i jučer pisao, bilo je mnogo malene djece. Trebalo je prilično dugo na hladnoći čekati da počne procesija i da se na Trgu jaslica pojavi jeruzalemski katolički patrijarh. No ove su si djevojčice našle zgodnu zabavu. Mislim da bi nešto slično radile i u našim krajevima.

Image Hosted by ImageShack.us

Na kraju je stigao i patrijarh. Ne može se baš reći da oko njega nije bilo i meteža i nereda, no moramo znati da smo ipak na Bliskom istoku. Ne može se ovdje očekivati red kakav vlada u Vatikanu ili negdje u Njemačkoj.

Image Hosted by ImageShack.us

Kada je završila procesija, mnogi su pohitili do najvažnijega mjesta - zvijezde Isusova rođenja. Gotovo da joj se tada nije moglo niti prići.

Image Hosted by ImageShack.us

Koliko samo želja, koliko li samo molitava, koliko li samo nadanja ljudi izliju na ovom mjestu. I normalno je da svi požele na to imati i uspomenu. Tako su se i ove dvije djevojke s Filipina htjele slikati kako sjede na mramornoj oblozi Isusovih jaslica, onih pravih, u Betlehemu.

Image Hosted by ImageShack.us

Za to je vrijeme gore u Bazilici bio mir i tišina i gotovo potpuni mrak, pa sam se malo i namučio za ovu fotografiju, no nešto se ikonostasa ipak vidi.

Image Hosted by ImageShack.us

U susjednoj crkvi svete Katarine u kojoj će se proslaviti Polnoćka također je mirno. Crkva je skoro sasvim prazna i sve je spremno za slavlje.

Image Hosted by ImageShack.us

Danas je sveti Stjepan, Štefanje. Budući da se nalazim blizu mjesta koje se po tradiciji povezuje s mjestom Stjepanova kamenovanja, nadam se da ću poslijepodne prisustvovati i slavlju ondje.
Nastavak: Božić u Betlehemu (3)

Post je objavljen 26.12.2005. u 07:56 sati.