Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brenky

Marketing

PAPINA POLNOĆKA U VATIKANU

Na svečanoj misi polnoćki koju je papa Ivan Pavao II. predvodio s tisućama hodočasnika u vatikanskoj bazilici, molilo se za Svetu zemlju, da doživi vrijeme mira, napretka, sigurnosti i suživota u kojem će se svi njezini stanovnici uzajamno poštovati; za državnike i čelnike međunarodnih organizacija da se potpuno predaju nastojanjima za mir u svijetu; za život, napuštenu djecu i sve bolesne i ostavljene.

Papa je propovijed započeo riječima euharistijskog himna "Klanjam ti se smjerno, tajni Bože naš", kazavši kako ga one "iz dana u dan prate u ovoj godini na poseban način posvećenoj Euharistiji". U Sinu Djevice, "povijenom" i položenom "u jasle" prepoznajemo i klanjamo se "Kruhu koji je sišao s neba", Otkupitelja koji je došao na zemlju kako bi svijetu dao život. Na hebrejskom jeziku ime grada u kojemu je rođen Isus znači "kuća kruha". U Betlehemu se rodio Onaj koji će, u znaku razlomljenoga kruha, ostaviti spomen svoga Vazma. Stoga klanjanje malenomu Isusu postaje u ovoj svetoj Noći, euharistijsko klanjanje, kazao je Papa. Svoju je propovijed završio riječima: "Rodio si se ove Noći, vječni Sine Božji, koji si se utjelovio u Marijinu djevičanskom krilu! Cjelokupno čovječanstvo, obilježeno tolikim kušnjama i teškoćama, treba Tebe. Ostani s nama, Kruše živi koji si sišao s neba poradi našega spasenja! Ostani s nama dovijeka".

U poslijepodnevnim satima 24. prosinca u nazočnosti predsjednika Papinskoga povjerenstva za Vatikan kardinala Edmunda Szoke svečano su otkrivene jaslice na Trgu Sv. Petra. Na površini od 300 četvornih metara božićni prizor dočarava 17 kipova - Sv. obitelji i puk s darovima, prizorima svakodnevnog života, među kojima su devet iz 1842., a među novijima su i tri koja je 2002. godine darovala Hrvatska. Božićna jelka viša od 30 metara, dar talijanske regije Trento, jedna je od najviših koja je do sada krasila vatikanski trg. Zbog strogih sigurnosnih mjera mnogi su hodočasnici satima čekali ulazak u baziliku. Na Trgu je održan koncert božićnih pjesama, a Sveti je Otac prije polaska na misu upalio svijeću na prozoru svoje sobe, te zatim njome napravio znak križa, što su vjernici okupljeni na Trgu pozdravili pljeskom. Polnoćka je izravno prenošena u 73 zemlje svijeta.
25.12.2004 Radio Vatikan / Križ životaPost je objavljen 24.12.2005. u 22:38 sati.