Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ludaane

Marketing

Brudet po neretvanski

Vrijeme trajanja: cca 1 h

3-4 kapule zažutiti na maslinovom ulju i dodati malo vode da kapula ne zagori.
U to dodati isjeckani luk i 2 isjeckane paprike, a ljute paprike po potrebi (prvo se stavi samo donji dio paprike jer se ne zna koliko je ljuta a tek poslije se dodaje po potrebi).

Po želji dodati vegete, isjeckanog petrusimula, pola pasata (pasirane rajčice) i na kraju sol. Sve skupa se dinsta oko pola sata.

Zatim se u to dodaje ovim redoslijedom:

-jegulja

-žabe

-riba (cipol, list, škrpina, lubin...... - po želji, bitno je da je morska)

Kažem ovim redoslijedom jer su jegulja i žabe malo žilavije pa im treba 10-ak minuta da se duže kuhaju, tako da se riba doda nakon 10 minuta.
Za sve one koji su gadljivi na žabe mogu samo reći da su okusa vrlo sličnog nekoj ptičurini, recimo piletini ili liski. A što se žaba tiče preporučujem da se stave kupljene gotove zamrznute, npr.tajlandske.

U to se doda 0,5 dl domaćeg ili jabučnog octa.
Jegulja se ovisno o svojoj debljini sjecka na manje ili veće komade (npr.2-5 cm). Riba se prepolovi (ako nisu presitni komadi), posloži i doda vode dovoljno da pokrije ribu (da riba pliva u tekućini a da voda ne prelazi njenu razinu).

Sve se kuha oko 5-6 minuta u prekrivenoj teći i teća se stalno drma da ne zagori.

Ako imate mušule (tj. pizdice) oprane i očišćene staviti da se kuhaju zadnje 2-3 minute.

Kad se digne poklopac i vidi da se odvojila kost od ribe, znači da je gotovo, a ako ne - kuhati još malo. Ako se prekuha, raspast će se riba.

Koliko je brudet ljut najbolje će se osjetiti kada se malo ohladi tako da se za vrijeme kuhanja ne pretjeruje. A mi u dalmaciji volimo kad nas malo "uštipne" pa tko voli nek izvoli. Ja znam da ja hoću ;)
S kapulom se ne može pretjerati jer mu ona daje gustinu i šug.
Uz to kao prilog poslužiti palentu olitiga puru, ili manistru i zaliti šugom iz brudeta (ja zadnjih godina poslužujem manistru).

I na kraju, ništa manje slađe - vino! Čak i oni koji ga ne piju iza ovakvog jela ga moraju popit (barem pola čaše, inače vam može malo naškodit)
Volim jela koja se brzo spremaju pa ovo od srca preporučujem!

U slast!

Post je objavljen 23.12.2005. u 07:31 sati.