Prema narudžbi dragog mi "zeme" RATNIKA PAORSKOG (graničarskog) SRCA i za sve one kojima ne uspije kolač ;))
Bisvit od cca 4 jaja, najnormalniji, s brašnom, šećerom i možda malo praška za pecivo, mlijeka ili ulja ili vode
- ispeče se, izreže na male kockice 1X1 cm, ili kako vam drago, možete i nakidati ga na komadiće
- višnje bez koštica, mogu biti one iz kompota, ili domaće, zamrznute od ljetos ili kupovne, od Leda ( treba ih biti oko 1 litra, to je manje od 1kg!)
- ovo dalje je verzija za smrznute i nepošećerene, a ne iz kompota:
- višnje se stave u oko 1 lit vode i zagrijavaju na štednjaku, zato da otpuste sok, ne moraju provrijati
- višnje se povade van iz posude, i još se odvoji malo tog soka (oko 2 dcl), ostatak ostaviti da zavrije (zakuha, proključa...)
- u tih cca 2 dcl se stavi 10 žlica šećera i 5 žlica Gustina, izmješa se da nema grudica i ukuha u ostatak koji vrije ( isti princip kao kad kuhate puding)
- kuhati dok ne postane gusto ( to će se jako brzo dogoditi) i dok se ne skuha Gustin ( za to treba malo duže, probajte malom žličicom, ne smije se osjetiti okus kao na brašno, ak osjetite, treba još kuhati). Skroz morate miješati.
- u neku lijepu zdjelu posložite (čitaj: nabacate) red kockica biskvita, preko toga staviti višnje, biskvit će se namočiti od višanja, preliti dijelom guste crvene smjese koju ste skuhali ( ne treba se ohladiti! može odmah sa štednjaka u zdjelu, al pazite da vam zdjela ne pukne!)
na to opet nabaciti biskvitnih kockica, na njih višnje, pa preljev i tako dok ima materijala. završiti sa preljevom. Kad se ohladi, odogor staviti malo tučenog slatkog vrhnja. "Hole" od 200ml je sasvim dovoljan
- nadam se da vam se ne čini komplicirano, jer zaista nije. Iz zdjele se vadi sa nekom širokom žlicom, za one koji vole osvježavajući okus višanja ovo je prava poslastica.
- verzija sa višnjama iz kompota je različita po količini šećera, treba upola manje, jer je već i kompot sladak. A sok iz kompota nadopunite vodom do otprilike 1 litre, i višnje iz kompota nije potrebno zagrijavati
Post je objavljen 22.12.2005. u 10:57 sati.