Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Bozicni sajam i cari istoga

Ni topla peciva ni miris kave ne konkuriraju ovih dana toplom krevetu. Pogotovo kad u doticnom provodite svega 5 sati na noc. Zakoniti ima ovih dana prilicno muke s budjenjem autorice ovog bloga. A i kad je ona konacno budna- brzo se dolazi do zakljucka- bolje da je se ni nije budilo.
U strci i zbrci raznoraznih obaveza od kojih ima najmanje onih bozicnih, jer je to rijeseno na vrijeme- uspjeli smo odvojiti vrijeme za kratku setnju bozicim sajmom. To je mala bozicna tradicija koju smo isprobali diljem Europe.



Bozicni sajam ne bi bio bozicni bez kuhanog vina. Kako sam vjerni obozavatelj istog, kod kuce smo reproducirali isto

Njemacki Glühwein se ipak malo razlikuje od svedskog Glögga koji dodaju bademe i grozdice u vino, stvar bez koje definitvno mogu.

Usput smo pregledavali fotke proslog vikenda gdje smo pored ostalog zalutali u mali renesansni snijegom zavijeni Rothenburg
sa jednim od najljepsih bozicnih sajmova Njemacke i sa cuvenim snjeznim kuglama koje tamo majstori pekari vjesto spravljaju gotovo citavo jedno stoljece.



Naravno doticne sam kupila kao "za doma" ali sam ih pojela prije nego smo doma stigli.

Ako dodjete radnim danom, mozete posjetiti i veliki bozicni muzej kao i veliki muzej lutaka i igracaka-razlog vise da se ovome gradu vratimo jos jednom!



Ovdje ne mozete naci standove sa robom po 10 kuna niti 8 pari carapa sportskih, bijelih, za 5 eura ali mozete naci unikate od rezbarenog drva, pcelare koji uz med poklanjaju i strucni savjet, cajeve iz cijelog svijeta, rukom radjen bozicni nakit, vruce kobasice, palacinke, krafne i kolace od luka (slici malo pizzi) koliko zelite. Kao i krumpira pecenog u ljusci posluzenog sa kiselim vrhnjem i svjezim zacinima. Krumpir vruc- vrhnje hladno- savrsena kombinacija!

Mozda padnete kao i ja, na sarm velikih paprenjaka ili lebkuchen- srdaca a tesko ce vam promaci i mali covjeculjak koji se dimi Räuchermännchen

stvar za kojom su Japanci ovdje ludi, prvo jer kosta -barem orginal- kao par solidnih cipela a drugo jer je tipisch deutsch!

Njih cete naravno kupiti jer niste bili dovoljno brzi kupiti pravu zvijedzu zimske sezone-
Nußknackera-


Neizostavni dio Bozica su svakako i kucice u koje se stave male svijece i koje svaki solidan christimas fan u u ovoj drzavi posjeduje



Mozda ce vas sve to ipak ostaviti ravnodusnim jer cete slijediti mirisi pecenih jabuka....jer i to je bozicni sajam! Ili cete otkriti svoju privatnu zvijezu bozicne sezone, kojoj se iz godine u godinu uvijek iznova vracate- vocni raznjici sa hrskavom glazurom od cokolade ili Schokospieß

Ako ste poklonik njemacke tradicije, onda ste vec svakako kupili Stollen jer mora tradicionalno stajati nekolko tjedana prije konzumacije. Mozda ne bi bilo lose da ne trazite gorivo za vas fondue dan pred konzumaciju- naime, garantirano je to najbrzi nacin da zamrzite sve benzinske stanice sa nedovoljno bogatim sortimentom- te da na prvi radni dan trgovina kupite ni manje ni vise 2 litre dragocjene tekucine a sve kako bi se

stavio u pogon

U svakom slucaju njegujte i/ili kreirajte svoje male obiteljske tradicije i ono najvaznije-uzivajte!






Post je objavljen 21.12.2005. u 17:34 sati.