Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/negativni

Marketing

The Omen (1976)

(r: Richard Donner)

:-)

Oduvijek sam bio "slab" na horrore s vjerskom tematikom (valjda zbog tih silnih satova vjeronauka u djetinjstvu) i vjerojatno mi je zato i The Exorcist najbolji horror ikad.

The Omen sam čini mi se jednom davno pogledao, mada nisam siguran, a to mu onda ne ide u prilog (hint: nije ostavio jak dojam), ali eto siguran sam da sam ga sinoć pogledao pa evo osvrta!;-)

Prvo i prvo gluma je očajna, što i ne bi bilo čudno za jedan horror, ali ovdje ipak glume filmske zvijezde, a ne ljudi s ulice - Gregory Peck me je i najviše razočarao (nije da sam njegov fan ali...), najbolja scea kao primjer je kada Peck pred kraj filma telefonom primi jednu potresnu vijest, face koje pravi su užasno komične, ali obrva je postojana (trovremenski taft), a onda se baci preko kreveta i zarije glavu u prekrivać ridajući (dobro da još ne maše i nogama po zraku!) kao kakva (filmska) tineđerka kojoj je dečko (kojem se prvom podala) rekao da je gotovo - to jednostavno treba vidjeti!

Zatim, ponašanje glavnih likova (roditelja) prema malom Damienu. The scena: šetaju zagrljeni (mada su godinama u braku;-) a Damien, koji ima recimo 5-6 godina je IZA njih, a šetaju obalom neke rijeke ili većeg potoka!

Ali opet to su "sitnice" za horror, pa da pređemo na ono bitnije, atmosfera je najvažnija za ovaj tip horrora i film je ima, priča je ok i dobro teče, a ima i par jezivih (tako-tako) scena, a i što je najbitnije film ima ono "nešto" što me drži zainteresiranim za događaje na ekranu. E da, i da ne zaboravim, glazba je odlična i pridodaje atmosferi, te i scene koje ne bi bile jezive jesu zbog glazbene podloge.

Najbolje scene:
1. Damien na bicikliću
2. čopor pasa na groblju

Zaključak: film je pomalo zastario, ali je ipak među najboljim "vjerskim" horrorima i svakako ga vrijedi pogledati.

...
Tko ga ne bi volio :-)

Ocijena: 6/10

Extras:
Ameri (avkors!) snimaju nastavak! Jebalo! Scene na groblju su htjeli snimiti u Dubrovniku, ali su biskupi popizdili, a netko - vjerovatno neki fan orginala koji ne želi da okaljaju uspomenu - je zapalio i set!


Post je objavljen 20.12.2005. u 19:18 sati.