Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Hrvoje Petrač, Ante Gotovina i curenje državnih tajni

Jasna Babić u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji nastavlja javno braniti tezu lansiranu iz Ureda ravnatelja POA-e Tomislava Karamarka da je za uhićenje Ante Gotovine najzaslužnija činjenica da je spriječeno curenje podataka iz državnog vrha:

Konačno, službena, vrlo škrta verzija o Gotovininu lociranju i uhićenju iznesena je pred Vijećem sigurnosti UN-a, u formi referata haaške tužiteljice Carle del Ponte koja je, kao najzaslužnije, apostrofirala aktualnu HDZ-ovu vladu Ive Sanadera. Njezino izvješće temelji se na činjenicama koje su poznate vrlo maloj skupini ljudi u POA-i državnom vrhu. U protivnom, Gotovina vjerojatno još ne bi bio ulovljen, zbog curenja informacija o smjerovima potrage.


Predsjednik Mesić je u travnju ove godine nakon najavnih tekstova Jasne Babić i Ivice Đikića potvrdio da se Hrvoje Petrač nalazi u Izraelu. Točnije, Predsjednik Stjepan Mesić sam je javno otkrio otkrio je državnu tajnu:

-Prema našim informacijama, Petrač se nalazi u Izraelu, i u tijeku su pregovori o njegovu izručenju", izjavio je prošle subote (23. travnja) predsjednik Stipe Mesić.
"Postojale su indicije da je Petrač u Izraelu. Tako je bilo jučer, a je li tako i danas - ne znamo", izjavio je predsjednik dva dana kasnije, u ponedjeljak, 25. travnja. Prva predsjednikova izjava bila je neočekivana, budući da se državni vrh rijetko i oprezno upušta u komentare obavještajnih operacija, osobito ako su one u tijeku i ako je njihov rezultat neizvjestan. Druga izjava, međutim, još je veće iznenađenje, jer u cijelosti pobija prvobitnu priču o "pregovorima o izručenju", a djelomično relativizira raniju informaciju o Petračevu boravku u Izraelu.

Globus, 28. travnja 2005.


Dakle, nije presudno postoji li curenja informacija u državnom vrhu da bi se nekog optuženog bjegunca uhitilo.

Iz krugova bliskih Hrvoju Petraču, u koje spada i Franjo Turek, bivši ravnatelj POA-e, dalo se čuti da je Petrač namjeravao preko Grčke i Italije stiči u Zadar i tako se sam poredati hrvatskim vlastima kako bi mu se ponovilo suđenje u slučaju otmice maloljetnog Zagorca, što je Predsjednik Mesić javno zagovarao istog trena kad je otkrio njegovo boravište u Izraelu.

Da se Tomislav Karamarko i Mladen Bajić nisu požurili ispuniti obećanje Ive Sanadera iz Akcijskog plana, Hrvoje Petrač ne bi zahvaljujući Predsjedniku Mesiću bio uhićen u Grčkoj, već bi se "predao" u Zadru.

Tako je to i s Gotovinom. On je bio miran na Tenerifima jer je mislio da će se Ivo Sanader držati dogocora koji su postigli krajem kolovoza kad je napuštao Hrvatsku da se neće odati njegovo skrovište i da će se raditi na mogućnosti da se nakon davanja iskaza u Haagu brani sa slobode.

Pritisnut drugim dogovorom, s Carlom Del Ponte da Gotovina bude u Haagu u prosincu, Ivo Sanader nije se držao obećanja datih B]Anti Gotovini/B].


Post je objavljen 20.12.2005. u 13:27 sati.