Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Bijela šestorka na desnoj strani se spašava! (rješenje br. 78.)

Stiže rješenje 78. problema. Uočili smo bijelih šest kamenova na desnoj strani crteža problema. Ta skupina ima šest sloboda i to je vrlo značajno. Upotrebiti ćemo neke vještine koje smo već koristili u rješavanjima, a nešto od novih gledanja i usmjerenja razvoja ćemo tijekom razvoja nalaziti. Krenimo spasiti navedene bijele kamenove.
Crni 'izokrenuti L' oblik na G1-H1-H2-H3 će na m svojim oblikom, poloćajem i slobodama omogućiti prvi dio pozitivnog razvoja. Imali smo kombinaciju u prošlom rješenje od prošlog vikenda. Uspije li bijeli zarobiti kamenove toga oblika riješio bi pitanje opstojnosti svoje spomenute šestorke.
Bijeli kreće s 1. E3. Time postavlja prijetnju zarobljavanja navedenih crnih kamenčića. Crni nema druge obrane nego odigrati sada na 2. E2. Sve je to poput onoga od prošloga vikenda. Bijeli sada nastavlja s 3. D2.
Stigli smo do zanimljive postave kamenova. Bijela dva kamena na E3 i D2 su totalka slabi, ali ipak vrše funkciju. Sve je relativno. Ovisi o tome koja im je zadaća u datoj situaciji. Dva bijela kamena su sa zadaćom pokušaja hvatanja četiri već spominjana crna kamena. Prijetnja bijeloga je da stavi na F1, pa kada mu crni zarobi taj kamen igrom na E1, odigrati na J1 uz napad na četiri kamena. U toj situaciji crni nebi imao spas spojem na F1, jer to ni nesmije odigrati zbog zabrane samozarobljavanja.
Crni treba od čepiti usko grlo i to čini zarobljavanjem bijeloga kamena igrajući 4. E4. Nakon ovoga poteza je kamen na D2 stvarno ugrožen, a njihovim padom bi crni riješio sve svoje probleme.
Bijeli osigurava kamen na D2 igrajući kombinaciju kao prošli vikend na 5. D1. Na to crni treba odgovoriti sa 6. F1, spriječi bijeloga igrati na isto mjesto, čime bi crna četvorka bila pred padom.
Ovaj prvi dio razvoja je priprema za glavni dio, koji je ovdje originalan, ako gledamo do sadašnje razvoje u problemima na ovom blogu. U nastavku bijeli hvata kut i nastoji uhvatiti čak sve crne kamenove, ne računajući one desno gore na slici. Uspije li u tome, pokazati će se, da je crni trebao odmah pustiti ona četiri kamena u 'izokrenutom L' obliku i osigurati opstojnost kuta. Ovaj nastavak pokazuje kako se može koji puta tvrdoglavošću i ne dovoljnim sagledavanjem, povećati gubitke.
Bijeli igra 7. B2. Postaje jasno kuda plovi brod. Bijeli je otkrio karte. Crni sada mora ući u borbu. Bijeli kamen na B2 je slobodan sa sve četiri slobode, a na njega se kombinacijama vežu kamenovi na D1 i D2. Crni nastoji pritisnuti na B2i igra na 8. B3.
Bijeli sada stvara ključni oblik i igra na 9. C2. Nakon ovoga poteza bijeli ima sigurno jedno oko na C1. U sukobu crnih i bijelih kamenova imamo sada veliku skupin crnih kamenova bez oka i ovu novu bijelu s jednim okom. Tu su sada značajne i slobode svih dijelova u ovoj bitci. Bijeli tu ima prednost. Pogledajmo razvoj dalje.
Crni mora nastaviti igrati na bijele kamenove i slijedećim 10. A2 pokušava oduzeti oko, a ujedno smanjuje slobode bijelih kamenova. Napadanje na onih šest na desnoj strani nebi bilo učonkoviti jer bi bijeli bio brži.
Bijeli 11. B1 definira oko. Sada treba izvoditi manevar tako da se dođe do pozicije u kojoj crni neće smijeti napasti bijeloga zbog svođenja sebe na zadnju slobodu.
Kada bijeli odigra na J1, crni neće smijeti na E1, zbog uzimanja na E3. Crni ima jedini mogući pokušaj odmah krenuti na onu bijelu šestorku i odigra recimo na J6. Pokušajte sami i vidjeti ćete da bijeli stiže taman za potez zarobiti sve crne kamenove. To znači da je crnom ipak bilo najbolje odmah ostaviti ona svoja četiri crna kamenčića u 'izokrenutom L' obliku i osigurati si opstojnost svoga kuta.

U prirodi postoje zanimljivi postupci. Jeste li promatrali guštera kada je u nevolji? Ako ga uhvatite za rep, on će jednostavno otpustiti rep i pobjeći bez njega. Spasio je život. Repić nažalost strada. Agresor je donekle zadovoljan, jer bolje i rep nego ništa. Crni je u ovom problemu trebao postupiti na isti način.

Riješenje obrazložio bl. Muradenu

Post je objavljen 19.12.2005. u 10:21 sati.