Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Božićna zvijezda



U ovo svečano predblagdansko doba svojom ljepotom i elegancijom, razne poslovne prostore i naše domove ukrašava božićna zvijezda ili onako malo kompliciranije - euphorbia. Može se kupiti u nekoliko boja crvenoj, rozoj, bež i bijeloj. Bez obzira na boju brakteje svima su potrebni isti uvjeti kako bi preživjele.
To je biljka koja voli vlagu u zraku, a bome i u nogama, ups. korijenu. Nikako ne smijete dozvoliti da je biljka cijelo vrijeme baš mokra, nego samo vlažna. To se najbolje provjeri ako prstima probate zemlju. Znači kad je zalijete nakon 15 do 20 minita izlijte vodu koja je ostala u podlošku. Taj problem možte riješiti i tako da u podližak ili na dno ukrasne vaze stavite kamenčiće koji će je čuvati od vode.
Ne podnosi baš dobro suh zrak tako da je u prostorima sa centralnim grijanjem morate bar jednom dnevno prskasti kako ne bi izgubila lišće i tako pri dnu stabiljke ostale gole.
Ako ste je uspjeli sačuvati do proljeća, odrežite joj vrhove sa braktejama i slobobno je stavite na balkon ili ukopajte sa vazom u vrt tako da raste do kasne jeseni.
Kako bi se vrhovi tj. brakteje ponovo obojali za slijedeći Božić potrebno joj je osigurati kratak dan, a to znači da kroz 10 tjedana ne bi smjela imati više od 10 sati svijetlosti dnevno, a to je zaista prekomplicirano tako da je jeftinije kupiti novu biljku koja je uzgojena u stakleniku.
Kad kupujete božićnu zvijezdu pripazite da su joj listovi čvrsti i jasnih boja jer u hladnijim krajevima može se desiti da je tokom trnsporta, istovara, utovara temperatura bila preniska i nažalost takva biljka doživi šok i vrlo teško se oporavi.

Post je objavljen 18.12.2005. u 12:21 sati.