Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Odvjetnik Ante Gotovine Ivo Farčić zastupa i Antu Rosu, Ljubu Grepu, i Jozu Lauria Grgića


Stvarno je nevjerojatna koincidencija da je odvjetnik Ante Gotovine, Ivo Farčić pravni zastupnik i dijelu Gotovininog lobija: Anti Rosi, Ljubi Grepi i Jozi Lauriu Grgiću, kako mi je danas potvrđeno iz više izvora upućenih u uhićenje donedavno najtraženijeg haškog bjegunca iz Hrvatske.

Farčić je, dok to nisu prekinuli haški istražitelji, zastupao i od Haaga osumnjčenog Željka Sačića, jednog od govornika na posljednjem skupu podrške Gotovini na splitskoj Rivi.

Sačić je sam novinarima priznao da očekuje kako haške istražitelji od njega najviše očekuju detalja vezanih za pokolj srpskih civila u selu Grubori koje su počinili pripadnici jedinica Specijalne policije, podrteđenih optuženom generalau Mladenu Markaču, na području za koje je bio nadležan optuženi general Ivan Čermak. Tjednik Nacional je svojedobo objavio i Sačičev službeni dopis iz tog vremena, on je bio visoko pozicionirani policijski dužnosnik, iz kojeg je razvidno da se od svih jedinica specijalne policije koje su se u to vrijeme nalazile na području Knina jedino jedinica pod zapovjedništvom stanovitog Franje Drlje, nije očitovala o događajima u Gruborima. Prema svim raspoloživim informacijama upravo je jedinica Franje Drlje "djelovala" u Gruborima, a Drlje je i sam ispitan od haških istražitelja.

Obzirom da do sada nije demantirana informacija da se ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko sastao s Gotovinim odvjetnikom Ivom Farčićem pred par mjeseci, a da su potom general Ante Roso i Domagoj Margetić preko Karamarka i Ive Sanadera posjetili ministricu Vesnu Škare Ožbolt da bi pregovarali oko Gotovinina statusa, nakon čega je je u posredničkoj misiji u Hercegovini preko Ive Sanadera bio i Jure Kapetanović, ostajem i dalje kod teorije da je vlast početkom rujna ove godine nagovorila Antu Gotovinu da napusti Hrvatsku i BiH, vjerojatno mu obećavši da će kod Haaga ishoditi obranu sa slobode, što mu opet obećavaju, da bi ga kad se uljuljkao u izbjeglištvu, "locirali", odnosno predali Interpolu i Carli Del Ponte.

Ne upuštajući se u rasvjetljavanje Gotovinina boravka u Hrvatskoj Ivica Đikić u današnjem Feralu napominje da su Ante Roso i Ljubo Grepo (klijenti Ive Farčića) bili i osobno zainteresirani da se okonča priča o skrivanju Ante Gotovine jer su njihovoj tvrtki Mediteran union tuneli kojoj je dodijeljen državni posao probijanja biokovskog tunela, pred par tjedana odblokirana državna sredstava za nastavak posla.

S druge strane, Marinko Čulić, šef Feralovog dopisništva u Zagrebu, i dalje čvrsto brani Predsjednika Mesića tvrdnjom da je Carla Del Ponte lagala kad je govorila da je Gotovina u Hrvatskoj.

Nehotice, tu Carlinu tvrdnju podupiru i informacije POA-e koje je objavio Mark Cigoj prošli tjedan u Globusovom specijalu o Gotovini koji je napisao da je POA 14. listopada prošle godine registrirala njen razgovor s odvjetnikom Marinom Ivanovićem (iz Farčićevog odvjetničkog ureda) u kom optuženikova supruga komentira humanitarni koncert u Škabrnji na kom je Ljubo Ćesić Rojs podignuo u zrak Gotovinina sina Antu.
Prema Marku Cigoju koji se poziva na POA-u Dunja Zloić je rekla:
... kad tata bude čitao novine, jutros će popizditi..." Dva tjedna kasnije 30. lipnja 2004. Dunja je dometnula Ivanoviću: "muž će me ubiti kad vidi da sam se udebljala tri kilograma".

Gdje bi Gotovina mogao ujutro čitati hrvatske novine nego u Hrvatskoj i dijelu BiH i kako će "ubiti" Dunju jer se udebljala ako ju ne viđa.

Zanimljivo je da Mark Cigoj u tom uratku koji se očito temeljio na informacijama dobivenim od Tomislava Karamarka [/B]za Ivu Farčića ne navodi ni jedan drugi podatak osim da je član Gotovininog odvjetničkog tima. Nema spomena da je Farčić, za razliku od primjerice Marijana Pedišića, koji je i službeno bio osumnjičen da je posredovao u izradi lažirane putovnice za Hrvoja Petrača (sumnjičenog i da je Gotovinini financijski logiustičar) , bio sigurnosno zanimljiv POA-i.

Jedna za sada nepotvrđena informacija da je u društvu Ante Gotovine i Joze Lauria Grgića sve do njihova uhićenja, bila i jedna ženska osoba iz Hrvatske (koja se za samog uhićenja navodno zatekla na WC-u), možda daje naslutiti da ni samom Gotovini nije puno stalo da se sazna tko ga je, kako i zašto "odradio", da se, između ostalog nebi potvrdila i ova škakljiva okolnost njegovih posljednih sati lagodnog bježanja.

Gotovina dopušta tek odvjetniku Luki Mišetiću i svom bratu Bori da poruče Predsjedniku Mesiću da je bolje neka se on ne petlja u razotkrivanje njegove jatačke mreže.

Istu poruku, ali u ime Tomislava Karamarka i Ive Sanadera Predsjedniku Mesiću šalje i Jasna Babić koja podsjeća u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji:

Premda Ivo Pukanić, autor čuvenog intervjua s Antom Gotovinom, u posljednjem Nacionalu tvrdi kako su u 4,5 godine postojale tri inicijative za Gotovinin "spas", istina je ponešto drukčija: sam Pukanićev intervju iz 2003. nastao je u okviru iste, potpuno promašene političke akcije za poništenje Gotovinine optužnice.

Uz Mišetića, u tom su projektu sudjelovali redom: Marin Ivanović, bivši SIS-ovac s početničkim odvjetničkim iskustvom, Franjo Turek, tadašnji ravnatelj POA-e, Željko Bagić, šef predsjednikova ureda koji se osjetio sposobnim za haaške teme jer je, kao kriminalist, magistrirao na pravnom fakultetu. U priču su uvukli i samog predsjednika Mesića, koji se obvezao na lobističku pomoć među stranim diplomatima. Kako se moglo predvidjeti, Anti Gotovini time se ništa nije pomoglo. Godine 2003. sudbina njegove optužnice više nije ovisila o volji same Carle del Ponte.

Jasna Babić, Slobodna Dalmacija, četvrtak, 15.12.2005.


Deđurni sudac pred kojim se Ante Gotovina neki dan izjašnjavao o krivnji lijepo ga je upitao nek mu nasamo kaže svoju zadnju adresu prije Haaga, što bi se tretiralo kao sudska tajna, ili neka kaže javno. Gotovina se odlućio reći Tenerife, Španjolska i tako sam sebi uskratio mogućnost da Carla Del Ponte zbog sudeske tajne o okolnostima njegova skrivanja mora šutjeti. Ovako, kada god procijeni da vlasti u Hrvatskoj opet nešto kompliciraju oko suradnje, Carla Del Ponte u svakom trenutku može obznanititi svoje spoznaje oko Gotovinina uhićenja i skrivanja, a što zasigurno neće biti ugodno ni po Gotovinu, a ni po Sanadera, Tureka, Bagića, Bajića, Karamarka i Mesića.


Post je objavljen 15.12.2005. u 14:41 sati.