Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xgenerationbaki

Marketing

Kuda idu divlje svinje?

Ako je netko mislio da ću pisati o životinjama, nekoj prastaroj seriji, navijačima zaprešićkog Intera ili svinjokolji malo se prevario. U ovom malom tekstu dotaknut ću se izbora glazbe koju mladi slušaju. Vjerojatno su mnogi primijetili da sve više mladih sluša narodnjake, skače na zabavnjake, mahnito maše rukama na “glazbu“ tipa tuc-tuc bum-bum i obožava komercijalne hip-hop bogove, ali toj većini to nije čudno pošto su i sami dio tih strujanja. S druge strane ja sam odlučio reći što mislim pa makar me sutradan svi popljuvali na ulici i govorili da im ne treba “pametni“ Baketa govoriti šta da slušaju. Zapitao sam se što se dogodilo s pjesmama koje nose poruke, izražavaju revolt mladih; što se dogodilo sa glazbom uz koju su odrastale generacije i rađale se ljubavi? Što je s ROCK glazbom?
Sad će se prvo javiti oni koji će reći da je to obično drndanje po usranim instrumentima i da su to slušali njihovi starci! Rock glazba je ipak na jednom višem nivou od techna, hip-hopa, a posebno narodnjaka! Za sviranje Rock(velikim slovom zato jer to zaslužuje) glazbe potrebno je umijeće, homogenost grupe i puno, puno rada i vježbe. Dok za npr. techno je potreban kompjuter i malo tuc-tuc podloge(probajte u disku začepiti uši-jedino što se onda čuje je tuc-tuc), za narodnjake vam trebaju velike sise i balkanika zaostalost, a hip-hop(koji najviše poštujem poslije Rocka zbog njegovog prvotnog smisla koji se izgubio) neću komentirati-danas je ipak previše tih rapera i svi su crni sa trebama i zlatnim lancima da bi ih raspoznavao. Gledavši i slušajući umijeće Hendrixa, poruke Ramonsa i Johnnya Šutlića shvatio sam da je ova X-generacija toliko pala pod utjecaj masovnih medija koji im prodaju sve, od tenisica, frizura do uvjerenja. Naravno da nitko neće slušati Rock kada ga nema priliku čuti i doživiti! Svi znaju 3-4 pjesme Hladnog piva, možda 2 Zabranjenog pušenja, Jure Stublića i naravno Kurve Daleke obale, i kao što obožavaju tih par pjesama koje stalno slušaju vjerojatno bi zavolili i Azru, Gunse, AC-DC, Deep Purple… Naravno da mislim i na druge smjerove poput punka (Ramonsi), metala-Iron maiden (koji nije uvijek dernjava )….
Sigurno su me mnogi vidili u Vadisu, pa im je sad čudno kako to sad ja serem protiv te glazbe a i sam je slušam. Ja priznajem: išo sam u Vadis i pleso sam na tu “glazbu“, al jedino kad sam bio mrtav pijan. Inače kada odem tamo samo sjedim sa strane i gledam ostale u ekstazi kako se valjkaju uz Pump it up-pjesmu koja ima preko nekoliko riječi i nosi dubokoumnu poruku koja se skoro i čuje negdje u pozadini. Puno puta me zovu na velebni podij, ali ja se osjećam manje vrijedno pošto još nisam dostigao tu intelektualnu razinu da bih bio dostojan plesati na tu glazbu i uvijek odbijem. Narodnjake bih rado komentiro,ali ovdje pišem o glazbi. Uostalom ne znam niti jedan pa sam hendikepiran u tom pogledu. Ne znam je li netko gledao dokumentarni film Sretno dijete koji govori o novom valu, e to je jasan odraz vremena u kojem je živio Rock. Bila su to vremena kada su se mladi družili uz svirku gitare i probe u garažama. To su bile pjesme koje diraju srce, s tim pjesmama su se rađale ljubavi i te pjesme su se pamtile. To nisu pjesme koje traju 6 mjeseci i onda nestanu (las keutchap, macarena i šta ti ja znam). One žive i danas, ja znam da one neće nestati, ali bojim se da ih neki nikada neće čuti. Oni nikada neće upoznati Pišonju i Žugu, neće osjetiti život u ritmu muzike za ples,nikad neće poljubiti tople usne žene, neće nikad užas biti njihova furka!!! Jura Stublić pjeva: Sve nas nosi isti val, naša su vesla gitare…! Kako danas to nije niti približno točno ja bih dao milijardu dinara za jedan sekund toga vremena! Išao bih sa Azrom duboko u noć, sa Pušenjem bih proveo 12 godina u Zenici, sa Rundekom bih gledao djevojke u ljetnim haljinama jer jedino tako mogu postati heroj ulice.
Jedino što me veseli je pojava nekih novih bendova koji pružaju tračak nade. To su bendovi poput Vatre, Brain hollydays, Bambya… Ma i divlje svinje idu slušati ROK. Za kraj bi stavio par stihova:

In the beginning
Back in nineteen fifty-five
Man didn't know about a rock 'n' roll show
And all that jive
The white man had the smoltz
The black man had the blues
No one knew what they was gonna do
But Tchaikovsky had the news
He said -
"Let there be light", and there was light
"Let there be sound", and there was sound
"Let there be drums", and there was drums
"Let there be guitar", and there was guitar
"Let there be rock"
And it came to pass
That rock 'n' roll was born
All across the land every rockin' band
Was blowing up a storm
The guitarman got famous
The businessman got rich
And in every bar there was a super star
With a seven year itch
There were fifteen million fingers
Learning how to play
And you could hear the fingers picking
And this is what they had to say
"Let there be light"
"Sound"
"Drums"
"Guitar"
"Let there be rock"
One night in a club called `The Shaking Hand'
There was a ninety-two decibel rocking band
The music was good and the music was loud
And the singer turned and he said to the crowd -
"Let there be rock"


Možda bi većoj slušanosti Rocka pomogla koja emisija na radiju (HRV) ili kafić u kojem bi se puštala takva vrsta glazbe. Ja ću se potruditi barem malo provesti ovo u djelo(nadam se da će ovo netko i pročitati ) i zadati malo glazbene literature:
1.Azra-Nemoj po glavi druže plavi
-Plavo-smeđe
-Prokleto ljut
-Užas je moja furka
2.Zabranjeno pušenje-Piccola storia di grande amore
-Pos'o, kuća, birtija
-Yugo 45
3.Led Zeppelin-Good times bad times
4.AC-DC-It's a long way to the top(if you wanna rock'n'roll)
-Highway to hell
5.Iron maiden-Aces high
-Run to the hills


Slobodno pišite na moj mail Baki2710@gmail.com i pitajte za literaturu ako je nemate i dajte komentare ako ste pročitali i/ili poslušali!

Pozvao bih sve koji se imalo slažu sa mnom da slijedeći put kad dođu u Ferrari ponesu zalihe kovanica od 5kn i na jukeboxu (ak se tako piše) puste malo(puno) Rocka!!!!

Baki

Post je objavljen 15.12.2005. u 11:05 sati.