Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Nova novčanica Srbije od 50 dinara s godištem 2005.

Narodna banka Srbije 15. studenog pustila je u o optjecaj novu novčanicu od 50 dinara s godinom „2005.“. Novčanica je izgledom slična novčanici SR Jugoslavije iz 2000., osim u novim natpisima i novim državnim grbom.

Iz Odluke o izdavanju i osnovnim obeležjima novčanice od 50 dinara

50 dinara 2005., liceObilježja. Novčanica od 50 dinara štampaće se na toniranoj zaštićenoj hartiji s multitonskim vodenim znakom u vidu portreta Stevana Stojanovića Mokranjca i sa ugrađenom isprekidanom zaštitnom niti srebrne boje, koja sadrži mikrotekst u negativu "DINAR" (ćir.) "DINAR" (lat.), sa znakom "~". Mikrotekst se kontinuirano ponavlja i čita i s lica i s naličja novčanice (zaštitna nit i mikrotekst su s lica jasno vidljivi, a s naličja pod svetlošću koja novčanicu čini transparentnom). U papir su ugrađena i vidljiva zaštitna vlakanca u žutoj, plavoj i crvenoj boji, od kojih žuta i crvena pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluoresciraju žuto i crveno.

50 dinara 2005., naličjeNovčanica će se štampati u kombinovanoj tehnici. Lice u dubokoj i višebojnoj ofset štampi, a naličje u višebojnoj ofset štampi i tehnici visoke štampe za numeraciju.

Numeracija sadrži dve slovne oznake i sedam numeričkih i štampana je dva puta na naličju novčanice . jednom u crnoj, a drugi put u crvenoj boji. Numeracija štampana u crnoj boji smeštena je u gornjem delu između grba Republike Srbije i oznake vrednosti apoena "50", i pod ultraljubičastim zracima fluorescira žutozeleno. Numeracija štampana u crvenoj boji smeštena je uz desnu ivicu punog štampanog dela, iznad oznake vrednosti apoena "50", i pod ultraljubičastim zracima fluorescira narandžastocrveno.

Novčanica od 50 dinara imaće dimenzije 66 h 139 mm.

Lice novčanice. Dispozicija je horizontalna. Na levoj strani je portret Stevana Stojanovića Mokranjca, izveden tehnikom duboke štampe. Levo od portreta, u nizu, ćirilicom i latinicom ispisane su reči "Stevan Stojanović Mokranjac", a u nastavku godine njegovog rođenja i smrti "1856.1914". Desno od portreta stilizovano su prikazani deo violine, klavijatura i, u negativu, notni zapis iz Mokranjčeve zaostavštine.


Veća slika lica. Veća slika naličja.

Izvor: "Službeni glasnik RS", br. 98/2005
Slike: Ranko Mandić

Unicel prijevodi

Post je objavljen 14.12.2005. u 17:40 sati.