Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

redesign

Kakvo se mijenja vrijeme tako se mijenja i blog, crnu i sivu boju su zamjenile svjetle, vesele, blagdanske radosne boje. :) Makar, kako i možete primjetiti, odlucio sam se za minimalistički tj. design - bez designa ili funkcionalnost prije šminke.

ALI, usprkos radosnim bojama na blogu, danas stanje na marketu, izgleda, neće biti takvo, ako bi se ravnali po futuresima, očekuje se (lagani) pad, bar pri otvaranju. Ali, nije ništa neočekivano da nakon jučerašnjeg uspona dođe i lagani padm, jer nema nekih vjesti koje bi mogle potaknuti rast marketa, bar ne do sutra (četvrtak, 15. prosinca '05), kad se objavljuje CPI, što će sigurno utjecati na kretanje burze. AAPL, jedna od dionica kojom redovito trgujem je downgrade-irana s "outperform" na "peer perform" od strane MarketWatch-a, što je rezultiralo padom njene cijene za 2% u aftermarketu, jučer se zatvorila na $74.98, danas će na otvaranju vrijediti $73.45. Update: futuresi ne moraju biti u pravu, kao što i nisu bili, pa su indexi jurnuli od samog početka, uključujući i AAPL koji se otvorio na $72.53, da bi ubrzo prešao $73, gdje se nalazi i u ovom trenutku.

Od ostalih događanja treba spomenuti ekonomsko izvješće najavljeno za 8.30h po US vremenu (15h kod nas), koje prikazuje U.S. trade figures, odnosno koliki je trade deficit imala Amerika u listopadu.

*UPDATE: "U.S. Trade Deficit Hits All-Time High in October As Oil Shipments Soar".

U listopadu je ostvaren rekordni deficit koji iznosi 68.9 milijardi dolara, odnosno 4.4% više nego prošli rekord postavljen u rujnu ove godine, 66 milijardi dolara. Kao razlog tome se navodi manja količina izvezenog goriva. Ako nastavi ovim tijekom, deficit za ovu godinu će iznositi 718 milijardi usd, za razliku od prošle kad je deficit iznosio 617.6 milijardi.

U listopadu je porastao uvoz dobara i usluga za 2.7%, na rekordnih $176.4 milijarde, dok je izvoz porastao za mnogo manji postotak, tek 1.7%, a iznosi 107.5 milijardi usd.

Kritičari optužuju Bushevu vladu zbog spomenutog deficita kojeg vide kao razlog gubitka čak 3 milijuna radnih mjesta od sredine 2000. godine, a razlog deficitu vide u tome što je Busheva vlada potpisala, odnosno otvorila granice za slobodnu trgovinu čime je velikim kompanijama omogućeno koristiti jeftinu radnu snagu u jos nedovoljno razvijenim zemljama, poput Indije, Kine ili Koreje.

U.S. ima negativnu trgovinsku razmjenu i s zemljama Europske Unije, 12.1 milijardu dolara, zatim $8.1 milijardu s najvećim trgovinskim partnerom, Kanadom, a rekordni deficit su napravili i s Meksikom $4.8 milijardi.


Post je objavljen 14.12.2005. u 15:50 sati.