Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

11. turnir ove školske godine u O.Š. 'N.Hribara' Velika Gorica – 13. 12. 2005.

Utorak! Hribar je na redu. Dolazim u školu nešto ranije i čekam u predvorju škole. Ovaj smo tjedan u prizemlju u učionici 1.a razreda.
Složio sam poslijednji problem sa bloga i krenem sa zanimacijom. Pitam Lovru je li ga riješio. 'Nisam nekoliko dana palio computer.', kaže Lovro.
'A ja tebi poslao i poruku preko interneta.', ja njemu.
'Pogledaj ovo. Može li crni nešto zarobiti ovdje?', pitam ga pokazujući mu na ploči postavljenu situaciju problema.
Proba Lovro i dolazi dosta blizu rješenju, ali ne ide. Već htjede kapitulirati kad stiže Štefek. 'Čekaj. Nemoj još reči rješenje. Da vidim.', i krene i Stjepan, ali vidim nekako ne ide. Šara on očima i rukom s crnim kamenčićem. Došao je do trećeg poteza i stop. Nije lako, ali ne odustaje. Odjednom kao neki bljesak u njemu i zum. Stavlja hitro kamenčić na pravo mjesto.
'Sad se ga mora pojesti, pa ću napasti ovdje odostraga, pa ako se spoji, pojesti ću ih sve!'.
'Bravo Štrefek, a sada stanimo malo, da vidimo što je tu bilo važno.', ja svima njima. Lovro gleda i onako usput konstatira: 'Da, i ja sam nekaj takvoga mislil.' Svi mi vidimo kada situacija prođe.
Sada ja njima: 'Što se promjenilo kada je Štefek odigrao taj žrtvovani kamenčić?'
Gledaju me, a čujem ono: 'Pa pojel ga je.'.
'I kaj onda imamo?', vodim im misao.
'Sada ga može pojesti čitavog, ako obrani ona četiri.' Vide oni dobro, ali nikako da slože pravu vrijednost u neku zakonitost koju će kasnije lako uočavati.
'Kada je bijeli zarobiocrni kamenčić izgubio je jednu slobodu. Vidite, tu je sada kamenčić do ova dva crna i tu bijeli više nema slobode. Sada ga crni može napadati odostraga, jer ako se spoji bu ga pojel. Važno je smanjiti slobode protivniku u ovom slučaju. Sa slobodama treba stalno računati. Crni je žrtvovao kamenčić da bio bijelome smanjio slobode.' A ja vidim kako polako nešto sjeda u te glavice.
Za to vrijeme Zvonko već upućuje u igru dvoje novih, kojima je ovo prvi susret s ovim kamenčićima na sjecištima linija ploče. Nakon Zvonkova pokazivanja dječak je morao otići, a djevojčica ostade. Željela je probati igrati u turniru.
Igrali smo svak sa svakim i to 5. interne i jači međusobno go na 13x13, a slabiji sve svoje partije atari.-go na 9x9 uz potrebni broj zarobljenih kamenčića za pobjedu prema kategoriji.
Pogledajmo konačni redoslijed.

1. Stjepan Švigir 22. kyu (4.a razred), 8 bodova
2. Lovro Blagaić 25. kyu (4.a razred), 6 bodova
3. Marko Pukanić 3. interna kategorija (3.b razred), 4 boda
4. Marko Grdenić 5. interna kategorija (3.a razred), 2 boda
5. Filip Lukinić 25. kyu (4.d razred), bez bodova
6. Ana Bradić 1. interna kategorija (4.c razred), bez bodova
Nove kategorije: 4. interna kategorija: Marko Pukanić
Ana je odigrala dva kola i morala je i ona otići. Nadamo se vidjeti je uz igru i slijedeći puta. Njenim protivnicima nisu pisano bodoci u pratijama s njome, jer nije igrala s ostalima, pa da svi imaju isti tretman prema njoj tj. niko nije dobio boda protiv nje, a ona je ipak pisana u tablici.
Lovro je, kao i inače, imao trenutke prirodnosti, kada energija u njjemu nalazi samo njemu znane puteve. Već smo navikli na njegove povremene neartikulisane glasove i povremeni 'Sorry'. Ja samo kratko njemu: 'Ali Looovrooo.' Bude tu potom i njegov osmjeh na koji ja samo prekrižim ruke.
Marko Grdenić se trudi, ali je nekako pod nekom napetošću. Miješa crne i bijele kamenčiće. 'Marko, stani malo. Pusti sve kamenčiće iz ruke. Stavi ruke ispružene na klupu. Smiri se. Sad udahni duboko, pa ispusti zrak polako'. Gleda me, kao malo splašeno, ali uradi to. 'Sada još jednom ponovi isto'. I ponovi on to. 'Tako možeš i sam kada osjetiš da si zbunjen ili napet, a sada mirno nastavi s igrom'. Ima nešto u nama što nas goni ostvarenju naših želja. Tada kao gonjeni koristimo energiju koja se manefestira nevješto na pune nepotrebnih načina. Nije lako ovladati time, ali dobro je već i za rana razumjevati isto.
Marko Pukanić je sve snalažljiviji. Današnjim rezultatom prelazi u jaču 4. internu aktegoriju, pa će od slijedeći puta i on igrati na prostor na ploči 13x13.
Filip dugo nije igrao, pa se to odrazilo u današnjem rezultatu. Neće igra sama od sebe. Još jedno lijepo druženje u Hribi prolazi. Najvljujemo se za slijedeći utorak i
napominjemo za subotnji turnir.
Izvjestio bl Muradenu

Post je objavljen 14.12.2005. u 09:08 sati.