Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Posuđujem! [aka investicijski fond]

..ali neću vratiti. :) U stupcu s lijeve strane piše "ne koristim svu pamet koju imam, već i svu koju mogu posuditi". Tako ću ja posuditi informacije od sudionika moj novac foruma, vezano uz jedan od novih investicijskih fondova na našem tržištu. Razlog tome je što posljednje vrijeme često dobijam upite u svezi inv. fondova, koji me pretjerano ne zanimaju, i da budem iskren, nemam pojma o njima, ali želim pomoći ljudima pa ih uputim na hrportfolio i to-one, ali nakon toga se redovito vrate s pitanjem "a kojeg". Uvjeren sam da neki od njih niti ne pogledaju (imaju novca, ali nemaju kompjuterske pismenosti) spomenute web stranice, tako da ne bi imalo previše smisla im objašnjavati kako će na forumu moj novac možda naći ono što ih zanima, pa ću ja pročešljati isti i prenjeti pokoju informaciju. Nadam se da neću biti tužen za copyright. Sve možebitne pritužbe možete emajlirati, ili zapisati na led ispod unosa. :)

Naziv fonda Aureus Equity - otvoreni investicijski fond
Dozvola izdana 27.10.2005

Tem. kapital [kn] 1.000.000
Uprava
KRISTIJAN FLORIČIĆ
Miroslav Jeličić-Purko

(op.a) - M. Jeličić-Purko posjeduje značajan udjel u ERNT (Ericsson Nikola Tesla).

Svibor:"Mislim daje i Purko nedavno bio u prvih 10. Ovo je očiti primjer sukoba interesa...Nebi me čudilo da će fond imati visoki prinos u početku jer ulaze u slabo likvidne dionica koje se mogu lagano napumpati.".

Znalac:"Ono sto sam ja nacuo njima nije vise bitan osobni prinos vec ce sve napraviti da povecaju vrijednos udjela u fondu. Oni osobno imaju nekoliko stotina miliona kuna i ne zanima ih zarada na nekakvom prebacivanju dionica u fond. Njih prvenstveno zanima postati najuspjesniji i najveci fond i nakon toga izlistati dionice drustva za upravljanje i kroz to ostvariti zaradu, a da bi to napravili moraju osigurati najvece prinose na trzistu.
Vezano za sukob interesa sto su prisutni kao pojedinci u pojedinim dionicama zajedno sa fondom je po meni opravdano. Pogledaj svedske fondove koji imaju iste vlasnike prvo dode jedan koji je kao rizicniji i pokupi vrhnje. Onda dode ozbiljnija situacija i tada dolazi drugi u istom vlasnistvu i kupuje dionice od prvoga i onda treci i tako dalje. Slicno je i sa KD-om i svim ostalim drustvima za upravljanje.".

Milken:"ja mislim da će prinos u prvoj godini biti između 30-40%, moraju prebaciti kd i iliriku.".

Matematic:"Ne znam dali ste ikad bili na glavnim skupstinama drustava ili na konferencijama o trzistu kapitala?Na takvim dogadajima vrti vam se vecina domacih fond managera medu kojima su najglasniji oni iz investicijskih krugova oko banaka.Cast iznimkama ali ti decki rade za fotelju a zive od naknade za upravljanje. Vecina njih nije previse motivirana i odlucna u ostvarivanju visokih prinosa.
S druge strane Jelicic-Purko i Floricic rijesili su egzistenciju i to ne samo svoju.
Ako sam dobro razumio njihov osnovni motiv je dokazati i pokazati da su najbolji.A najbolji su ako imaju najveci prinos sto je i svakom kupcu udjela najvaznije.
Mislim da ce gospoda dati sve od sebe a prinose im mogu ogranicit samo trziste i propisi,nikako njihovo znanje i entuzijazam.Sretno!".

Svibor:Ja nemam ništa protiv Aureus-a da me se nebi krivo shvatili samo bih htio ukazati na potencijalne probleme investitora
primjer finvest kojega ima i aureus ali i KD ... cijena raste i to drastično ... međutim treba vidjeti koliko slobodnih dionica ima, kapitalizacija slobodnih dionica je stravično mala i pogodna je za manipulacije, po ovim cjenama ekipa oko aureusa može pokupovati sve dionica i onda ih dignuti i na 1000 kuna, fond će imati super prinos,oni koji će ostati u finvestu će lijepo zaraditi ... međutim takvo ponašanje više sliči lancu sreće nego investiranju ... treba se zapitati kome će se te dionice jednog dana prodati ako će netko htjeti iz fonda povuči novce (mogla bi se desiti slična priča kao i lanac sreče oni koji su bili prvi su super zaradili oni koji su ostali zadnji ostali su bez svega)
po meni bi trebalo zabraniti fondovima ulaganje u dionice sa tako mali brojem slobodnih dionica jer su pogodne za velike manipulacije.".

Sam:"evo ti situacije, aureus je u nelikvidnoj dionici, bid/ask spread je velik i možeš utopiti recimo 100kkn u jednom danu. Njima fond poraste i dobiju zahtjev za prodaju udjela od 50 udjelničara u vrijednosti 5mio hrk. Moraju nešto prodati da bi imali novaca za isplatu - nastaje problem kako likvidirati nelikvidne dionice...na to sam mislio.".

Jones Dow:"A zašto da im damo vremena, ako ovim tempom nastave mogli bi do nove godine biti fond sa najvećim prinosom u ovoj godini! Doduše ne da nastave linearnom progresijom već geometrijskom!".

Trenutna vrijednost udjela Aureus inv. fonda.


Post je objavljen 14.12.2005. u 03:39 sati.