Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hbv

Marketing

Usporedba prijenosa HBV i HCV

Hepatitis B i C se prenose na iste načine, tj. ima ih u krvi zaražene osobe!
To ne znači da je jedini način na koji se možete zaraziti transfuzija krvi ( iako je do 1990. to bio najčešći način kako se prenosio HCV. Sada postoje testovi kojima je gotovo u potpunosti spriječen prenos virusa hepatitisa C i B transfuziojama)

Najčešći način prijenosa je KRV , a ima ih i u drugim tjelesnim tekućinama.

Bilo koja krv u sebi može nositi virus HBV ili HCV.
Krv od posjekotine,
krvarenja iz nosa,
menstrualna krv.

Jako je opasna upotreba tuđih predmeta kao što su:
četkice za zube,
britvice,
naušnice,
žvakaće gume, koje mogu na sebi imati dovoljnu količinu virusa da proslijede zarazu!


I HBV i HCV, a osobito HBV mogu se zadržavati i na zaraženim medicinskim instrumentima na mjestima kao što su : stomatološke ordinacije, liječničke ordinacije, centri za hemodijalizu ili operacijske dvorane. Zbog toga profesionalci u medicinskoj struci moraju slijediti niz postupaka koji se naziva: UNIVERZALNE ZAŠTITNE MJERE ( stroga dezinfekcija svih površina, korištenje igala za jednokratnu upotrebu,nošenje zaštitnih rukavica). Ipak, bilo bi potrebno svoje liječnike, stomatologe, one koji vam vade krv i sl. informirati o tome da imate hepatitis!

HBV i HCV se još lakše mogu dobiti drugim iglama, koje nisu u rukama profesionalaca , koje se koriste kod:
tetoviranja
body piercinga
akupunture
injektiranja nekih lijekova
zloupotrebe droga.

Nakon što je smanjen prijenos infekcije transfuzijom,
vodeći način prijenosa virusa C i B je
upotreba zajedničke igle prilikom uzimanja droga.

(Cijevčica za inhaliranje kokaina također može biti sredstvo prijenosa, ako je koristi više osoba)

Način na koji ste Vi zaraženi hepatitisom B ili C ( bilo da je to bilo transfuzijom ,ili zloupotrebom droga , ili nekim načinom kojeg se ni sami ne sjećate ) nema utjecaja na to kako će se bolest odraziti na vas.
Učenje o načinu na koji se bolest širi može vam pomoći da zaštitite svoju obitelj i prijatelje,
a i sebe od drugih infekcija.


To što imate hepatitis ne štiti vas od drugih infekcija, pa budući da ima barem 6 tipova virusa hepatitisa ( A, B, C, D, E, G) MOGUĆE JE ISTOVREMENO BITI ZARAŽEN S RAZLIČITIM TIPOVIMA VIRUSA u različito, ili čak i isto vrijeme.


Image Hosted by ImageShack.us
(Sliku sam uzela ovdje)

HBV je zarazniji od HCV, vjerojatno zato što se u krvi nalazi više B, nego C virusa.
HCV se češće prenosi putevima iz krvi u krv ( transfuzije ili razmjena igala).
HBV se lakše prenosi i drugim tjelesnim tekućinama (sperma, vaginalni sekreti, slina-iako se smatra da je takav prijenos izuzetno rijedak , ipak je teoretski moguć)
Nije dokazano da se prijenos HBV vrši : suzama, znojem,mlijekom dojilje,urinom ili stolicom,iako ga se i u tim tjelesnim produktima može naći u malim količinama)

Virus može ući u vaše tijelo kroz malu posjekotinu na koži. Područja na kojima su moguće pojave takvih gotovo nevidljivih mikroranica su sluznica nosa, ustiju, očiju, vagine, anusa...)

Jedan od trenutno najčešćih načina prijenosa HBV je NEZAŠTIĆENI SEX( heteroseksualni ili homoseksualni), osobito kod osoba sklonih češćem mijenjanju partnera ( ili promiskuitetu).
Sličan je rizik za prijenos i HCV. Oni koji imaju više sexsualnih partnera imaju povišeni rizik od zaraze s HCV. Izgleda da su žene sklonije primanju zaraze od svojih muških partnera , nego li je obrnuto.

O prijenosu HBV s zaražene majke na nerođeno dijete bit će posebno govora.
HCV se rijetko prenosi s majke na dijete. Povećana vjerojatnost zaraze djeteta s HCV postoji u slučaju koinfekcije s HIV-om.


Post je objavljen 13.12.2005. u 16:53 sati.