Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

12. turnir go-sekcije O. Š. 'Jurja Habdelića' Velika Gorica – 12. 12. 2005.

Evo nam je došao i Zvonko. Stigli smo obojica ranije. Nastaje problem oko učionica. Na strani gdje smo svaki drugi tjedan su sve zauzete. Pitamo tetu čistaćicu za slobodnu učionicu i ona nam omogučuje rad u jednoj na drugoj strani, ali nakon što je očisti.
Djece je vrlo malo. Od početnika su tu Petra Knežević i Bruno Budimlić iz 4.a razreda. Petra ima zaduženje da zapisuje one koji nisu došli, a trebali su. U njenom razredu ima onih koji nisu ni u jednoj školskoj vannastavnoj aktivnosti i njima je preporučeno sudjelovanje u radu go-sekcije. Ovaj puta iz njenog razreda su tu samo Bruno i ona. Tu je i Matej. Ovaj vrsni mladi igrač nastoji biti na svim aktivnostima vezanim uz go u školi i klubu.
Ja igram s Petrom i Brunom atari-go na 9x9, a Zvonko s Matejom ravnopravno go na 13x13. Zvonko neko vrijeme nije dolazio na subotnje turnire, pa ga je Matej iznenadio trostrukom pobjedom. Odigrali oni tri partije i u svima pobjeđuje Matej. Zvonac ne može doći sebi.
Petra i Bruno se trude uočavati kamenčiće za zarobljavanje. Pokazujem im razne načine hvatanja, uočavanje cjelina, rad na povečanju broja sloboda, pa i neke karakteristične oblike za hvatanje. Pitam Brunu, koji je ovdje prvi puta uz go: 'Kako ti ide u školi, kakav si učenik?' Smiješak i nema odgovora.
Onda ja: 'Dobar', pa nakon nove šutnje: 'Dovoljan?'
Na to Petra. 'Je, dovoljan je.'
'Koliko imaš iz matematike?', pitam ja, jer matematika nekako pokazuje sposobnost i u igri goa.
'Pet', kratko će Bruno.
'A priroda?', ja.
'Četiri', će Bruno.
'Hrvatski?'
'Pet', uleti Petra.
'Pa, stvarno dovoljno', kažem i ne pitam dalje.
Vidim ja, Bruno brzo uočava pravila i neke sisteme hvatanja kamenčića. Petra malo više djeluje u okolini, a manje u poziciji na ploči. Stoga joj je i malo više pogrešaka na ploči. I tako smo se zanimali čitav školski sat. Petra ima poziv mobitelom i kaže da mora doma. Na drugi školski sat goa dolazi Tamara Kralj, a i stariji osmaš Nino Horvat. Četvorka je taman za jedan lijep mali turnirček. Uvijek nastojim uraditi neko natjecanje. To daje športski ton ovoj igri, a time je zanimljivije igrati je.
Pogledajmo krajnji redoslijed u natjecanju. Igrao se atari-go uz uvjet za pobjedu prema kategorijama natjecatelja, Matej i Nino su svoju partiju igrali go na 13x13.

1. Matej Zakanj 8. kyu, 5.a razred, 6 bodova
2 i 3. Bruno Budimlić 1. interna kategorija, 4.a razred i Nino Horvat 4. interna kategorija, 8.e razred, 3 boda
4. Tamara Kralj 1. interna kategorija, 4.b razred, bez bodova
Bruno i Nino su imali sve kriterije za određivanje mjesta jednake, pa se za raspodjelu drugog i trećeg mjesta trebala odigrati majstorica.
Partija za drugo mjesto: Nino Horvat – Bruno Budimlić 1:0
Imao je Bruno mogućnost pobjede, ali nije vidio, pa je iskusniji Nino stigao prije uhvatiti četiri bijela Brunina kamenčića i osvojiti drugo mjesto.
Pred sam kraj je stigao Tomislav Kralj iz 7.a razreda.. On je igrao u ovoj go-sekciji prije dvije godine. Zaželio se ponovo, ali je sada uspio odigrati tek koju prijateljsku partiju.
Nakon svega je Zvonko odigrao još jednu na 13x13 s Matejom i konačno ga uspio pobjediti.
Slijedeći ponedjeljak ćemo opet ovdje uz go.
bl. Muradenu


Post je objavljen 13.12.2005. u 09:19 sati.