Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

U iščekivanju Greenspana..

..ubijam minute, pa iako sam rekao da neću pisati osim ako nemam što pisati (a danas je dan bio kenjkav, nista se nije dogodilo, tj. dogodilo se to da se ništa nije dogodilo i pojelo mi jos dolara, al nije to sad bitno..), svakako, u tom slučaju ne bih više imao što pisati, tako da.. :)

Govorili smo o negativnim stranama komunizma, samoupravljanja, situacije gdje je sve zajedničko i nikog nije briga što će biti sutra, jer te plaća čeka, bez obzira radio ili "radio" u kafiću na "poslovnom sastanku". Nismo? Nema veze, to ionako znamo, nažalost, stvarnost nas naučila.

Govorili smo o negativnim stranama kapitalizma, kako rast zaposlenosti, odnosno plaća, odnosno potražnje, uzrokuje rast cijena, odnosno, kako rastu plaće tako rastu i cijene, a kako rast cijena nazivamo inflacija i sve loše što nam to nosi. Govorili smo i o jednoj drugoj inflaciji, kad vlada nema para, pa se sjeti jeftinih trikova, odštampa lovu, jer lova koju držimo u ruci i za koju dajemo svoj rad mora biti prije toga odštampana u nekoj tiskari. Ček, jel to znači da imao dvije inflacije? Da. Ustvari, skoro. Tj. Da. Protiv ove prve se borimo rastom vrijednosti novca, smanjujemo mu ponudu, za kredit treba vratiti više, teže je dati veću plaću i platiti trenutne radnike, sve više ljudi je nezaposleno, a time i potencijalnih kupaca, što znači da je potražnja manja, a manja potražnja - znači manju cijenu robe, jer je trgovcu cilj prodati robu, a manja cijena znači manja plaća za radnike. I tako u krug. To je ono što se navodno dešava u US, Greenspan se prepao da se ekipa bacila u shoping, kupuju ko ludi jer su im plaće porasle, zbog cijene svega rastu i inflacija jede ušteđevinu, rezerve, siromašne čini siromašnijima, kamate koje daju banke čini bezvrijednima itd. Ali, da li je to slučaj?

Na to pitanje ne možemo odgovoriti subjektivno, već isključivo podacima, ispisanim crno na bijelo, ili bijelo na crno u ovom slučaju. Gledamo podatke zaključno s posljednjim kvartalom, trenutni još nije gotov:

rast GDP: +3.8% u 3/4 '05
rast CPI: +4.7%, tj. rast "potrošačke košarice", najviši od '91
rast plaća: +2.3%, u proteklih 12 mjeseci.

Rekli smo da inflaciju, odnosno rast cijena izaziva rast plaća. Ali plaće su porasle 2.3%, odakle sad rast cijena od 4.7%?!? E, rast cijena bez energenata (nafte) nije 4.7% već samo 1.3%. Kod osobne potrošnje je stvar identična, ako uključimo naftu, inflacija je 3.9% u listopadu, 1.2% bez nje.

I, što imamo na kraju? FED diže kamate, tj. vrijednost novca kako bi spriječio rast plaća i time spriječio porast cijena, ali plaće ionakon ne rastu, što znači da ih FED dodatno sputava, a manje plaće znače manju potražnju, manja potražnja znači manji broj zaposlenih (u dućanu koji prodje 10 televizora dnevno radi 5 ljudi, ako istom padne prodaja na 2 tv dnevno, raditi će dvoje, ili čak jedan), odnosno, znači recesiju.

Pitanje za domaći rad: Hoće li Greenspan na svom zadnjem sastanku, odnosno Bernanke, zbog svega napisano biti prisiljen spuštati kamate, kako bi izbjegao recesiju? Ili će, gledajući overall CPI nastaviti dizati kamate i odvesti US ekonomiju u recesiju?

Post je objavljen 13.12.2005. u 02:18 sati.