Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Kako Quetz kaže: 'Nakon crnog g2 padaju ili 3 bijela lijevo ili ona 4 desno.'

Ovaj smo vikend opet imali jedan malo neuobičajeniji problem. Bilo je i reagiranja u komentaru i Quetz je problem riješio. Srečom nije naveo čitav slijed, pa je meni ostavio detaljnije objašnjavanje. Ova rješenja osim toga imaju i zadatak učenja objašnjavanjima. Ovaj puta ćemo vidjeti kako se može hvatati protivnika prikračivanjem sloboda, ubacivanjem svojih kamenčića kao žrtve. Ajmo onda pogledati što je sve tu bilo i kako se time nositi.
Kaže Quetz da je riješenje 1. G2! Ispravno! Što taj potez znači?
Pogledajmo crnu petorku u obliku slova 'T'. Ona je u čvrstom zarobljeništvu, ali nije bez mogućnosti nekih prijetnji. Bijeli ima četvorku na K1-L1-L2-L3. Nju se može napadati. To napadanje se može izvoditi tako, da upravo odigrani kamenčić na G2 odigra ključnu ulogu hvatanja. Ako bijeli tu ne reagira i odigra vezanje svoja tri bijela na ljevoj strani potezom na F3, crni će zarobiti spomenuta četiri kamenčića. Kombinacija bi bila: bijeli F3, crni M1, bijeli J1, crni H3 i bijelim kamenčićima ispod crnih nebi bilo spasa.
Odigravanjem tog prvoga poteza crnoga na G2 osnovna i najvidljivija prijetnja je rezanje na F3, što već i spomenuh. Druga je prijetnja gore navedeno hvatanje bijelih kamenčića. Bijeli sada može prividno odgoditi hvatanje četvorke igranjem 2. H2. Crni ima i za to odgovor i to je 3. G1.
Nakon toga crnoga na G1 bijeli opet nije siguran, da bi povezao na F3, jer bi slijedilo: nakon bijeli F3, crni žrtvuje kamenčić na J1 uz napad na četiri bijela, a na to bijeli mora uzeti taj kamenčić igrom na H1. Pogledajte sada kako stoji situacija sa slobodama bijelih kamenčića na doljnjem rubu ploče. Napadne li sada crni sa M1 četiri bijela, bijeli si nebi pomogao spojem na J1, jer bi ga tada crni zarobio igrom na H3. Palo bi tako čak devet bijelih kamenčića. Da se to ne desi bijeli sprijećava taj razvoj igrom na 4. J1.
Upravo ta potreba obrane daje crnome vrijeme da odreže na 5. F3.

Što je to što vrijedi ovdje upamtiti kao dobar manevar. To je ono prikračivanje sloboda grupe uz rub stranice. To je onaj potez na J1, kada crni žrtvuje kamenčić da bi smanjio broj sloboda bijelome. Upravo taj potez je zadržao crnome inicijativu ( tempo; sente ). Na taj način je crni ostvario vrijeme za rezanje na F3.
Prošao je još jedan problem i naučili smo, valjda, još nešto.
Pozdrav bl. Muradenu

Post je objavljen 12.12.2005. u 09:29 sati.