Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladich

Marketing

sibirski haski

UPORABA: pas za vuču saonica,i kao kucni ljubimac(kod nekih)
FCI KLASIFIKACIJA: Grupa 5 – špicevi i psi primitivnog tipa, 1.sekcija – nordijski psi za vuču saonica – bez radnog ispita
OPĆI IZGLED: Srednje velik pas, koji brzo i lagano trči, kreće se slobodno i elegantno. Umjereno kompaktno i dobro odlakano tijelo, uspravne uši i čupav rep upućuju na njegovo sjeverno – nordijsko podrijetlo. Karakterističan hod je glatko kretanje, naizgled bez napora. Svoju orginalnu zadaću zapreženog psa vrlo učinkovito izvršava, može prevesti laganiji teret umjerenom brzinom na vrlo velike udaljenosti. Proporcije tijela i oblik održavaju ravnotežu između snage, brzine i izdržljivosti. Mužjaci djeluju impozantno, ali nikako grubo, ženke su ženstvene, no njihov kostur nije slab. U ispravnoj kondiciji, s dobro razvijenim, čvrstim mišičjem, haski ne treba biti pretežak.
VAŽNE PROPOCIJE: Gledano sa strane dužina tijela od vrha lopatice do krajnje točke sapi je nešto duža od visine tijela na vrhu grebena. Razmak između vrha nosa do stopa jednak je razmaku između stopa i potiljnog izbočenja.
PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Po temperamentu haski je druželjubiv i nježan, ali ista tako i pozoran i otvorene naravi. Ne izražava posesivnost psa čuvara, niti je pretjerano sumnjičav prema nepoznatima, a nije ni agresivan prema drugim psima. Određen stupanj suzdržanosti i dostojanstva može se očekivati kod odraslog psa. Inteligencija, sposobnost učenja i voljna dispozicija čine ga vrlo ugodnim psom za pratnju i dobrim radnim psom.
LUBANJSKI DIO: Lubanja – srednje veličine, proporcionalna prema tijelu, blago zaobljena na vrhu, sužava se od svojeg najšireg dijela prema očima. Stop – dobro naznačen.
PREDIO LICA: Nos – crne boje u pasa sive boje, boje paleža ili crne boje; boje jetre u pasa bakrene boje; može biti boje mesa u pasa čisto bijele boje. Prihvatljiv jenos posut ružičastim točkicama («zimski» ili «snježni» nos). Njuška – srednje dužine i širine, postepeno se sužava prema nosu, vrh njuške nije šiljast niti ravno odrezan. Nosni hrbat je ravan od stopa do vrha. Usnice – dobro pigmentirane i čvrsto priljubljene. Vilice/zubi – zatvara se šarkasti zagriz. Oči –bademastog oblika, međusobno na umjerenom razmaku, postavljene blago koso. Oči mogu biti smeđe ili plave boje; svako oko druge boje ili raznobojno oko je prihvatljivo. Izražaj – oštar, ali prijateljski, zainteresiran, čak i «vragoljast». Uši – srednje veličine, trokutastog oblika, čvrsto i visoko usađene na glavi. Debele uške, dobro odlakane, blago povijene sa stražnje strane, čvrsto uspravljene sa blago zaobljenim vrhovima uperenim prema naprijed.
Vrat: Srednje dužine, povijen, nošen onosno uspravljen kad je pas u stavu. Kad se kreće kasom vrat se pruža tako da je glava nošena blago prema naprijed.
TJELO: Leđa – ravna i snažna, ravne gornje linije od grebena do sapi. Srednje dužine, ne djeluju zdepasto, ali nisu niti opuštena zbog pretjerane dužine. Slabine – gipke i suhe, uže od prsnog koša, s blago uvučenom trbušnom linijom. Sapi – koso se spuštaju od kralježnice pod kutom, ali nikako strmo kako ne bi ograničavale potisak stražnjih nogu. Prsa – duboka i snažna, ali ne preširoka; najniža točka nalazi se odmah iza lakta s kojim je u istoj razini. Rebra su dobro zasvođena uz kralježnicu, ali više spljoštena postrance kako ne bi sputavala slobodu akcije.
REP: Bogato odlakan četkast rep, poput lisičjeg, usađen je upravo ispod leđne linije, i obično je nošen iznad leđa u elegantnom luku. Kad je podignut ne zavija se prema nijednoj strani tijela, niti smije biti položen uz leđa. Kad je pas u mirovanju rep je u prirodnom opuštenom položaju, ovješen u produžetku linije sapi. Dlaka po repu je srednje dužine i otprilike jednako dugačka pri vrhu, po stranama i pri dnu, pa dijeluje kao okrugla četka.
PREDNJI UDOVI: U stavu i gledano od naprijed noge su umjereno razmaknute, paralelne i ravne. Kosti su snažne, ali ne i teške. Dužina noge od lakta do la iznosi nešto više nego što je dužina od lakta do vrha grebena. Čaporke na prednjim nogama smije se ukloniti. Plećka i nadlaktica – lopatica je dobro položena prema leđima. Nadlaktica je koso položena prema natrag između točke plećke i lakta i nikako nije okomita prema tlu. Mišići i ligamenti koji drže plećku uz prsni kos su čvrsti i dobro razvijeni. Laktovi – prilegnuti uz tijelo, nisu izbočeni niti se ne uvrću. Zglob došaplja – snažan, elastičan. Došaplje – gledano sa strane došaplja su blago kosa.
STRAŽNJI UDOVI: U stavu i gledano odostraga stražnje noge su umjereno razmaknute i paralelne. Čaporci se uklanjaju. Bedro – mišićavo i snažno. Koljeno – dobro povijeno. Skočni zglob – izražen i nisko postavljen.
ŠAPE: Ovalnog oblika, ali ne izdužene. Šape su srednje veličine, kompaktne i dobro odlakane između prstiju i jastučića. Jastučići su čvrsti i debeli. Šape se ne uvrću niti izvrću kad je pas u prirodnom položaju.
HOD/KRETANJE: Karakteristično kretanje haskija je glatko i naizgled bez napora. Brz je i laganog koraka, pa se u izložbenom ringu treba izlagati s opuštenom uzicom i srednje brzim kasom, kako bi pokazao dobar iskorak prednjih nogu i potisak stražnjih nogu. Gledan odnaprijed prema odostraga kad se lagano kreće ne pokazuje single-trecking (približavanje donjih dijelova nogu središnjoj osi tijela), ali kako se brzina povećava noge se postepeno pod kutom približavaju , sve dok se tabani ne počnu ulaziti u liniju koja je direktno ispod srednje dužinske linije tijela. Prednje i stražnje noge se pokreću prema naprijed, a niti laktovi niti zglobovi došaplja se ne izbacuju niti ugibaju prema unutra. Obadvije stražnje noge kreću se svaka tragom istostrane prednje. Dok pas trči gornja linija ostaje čvrsta i ravna.
POKROV: Dlaka – dvostruka i srednje dužine, daje dojam obilne odlakanosti, ali nije tako dugačka da ometa čist obris linije tijela psa. Potdlaka je mekana i gusta i dovoljne dužine da pridržava vanjsku dlaku. Vanjska zaštitna dlaka je ravna i leži donekle glatko uz tijelo, nije nikad oštra i ne strši od tijela. U periodu linjanja prirodno je da kod pasa nema potdlake. Dozvoljeno je uređivanje brkova ili dlake između prstiju i oko šape kako bi pas djelovao urednije. Oblikovanje dlake na bilo kojem drugom dijelu tijela ne prihvaća se i treba oštro kažnjavati. Boja – sve boje od crne do čisto bijele su dozvoljene. Uobičajne su različite oznake boje po glavi, uključujući i mnoge vrlo efektne uzorke koje se ne nalaze kod drugih pasmina.
VELIČINA: Visina u grebenu: mužjaci 53.5 – 60 cm, ženke 50.5 – 56 cm.
TEŽINA: mužjaci od 20.5 do 28 kg, ženke 15.5 do 23 kg. Težina treba biti u skladu s veličinom psa. Gore navedene mjere predstavljaju krajnosti u visini i težini, od kojih nijedna nije poželjnija. Prejaki kostur ili pretjeranu težinu treba kažnjavati.
GREŠKE: Svako odstupanje od gore navedenih osobina pasmine smatra se greškom, a a njezina veličina se procjenjuje ovisno o stupnju izraženosti.
ELIMINIRAJUČE GREŠKE: Visina u mužjaka reko 60 cm, a u ženki preko 56 cm.



Post je objavljen 11.12.2005. u 19:15 sati.