Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kierlan

Marketing

O vegetarijanstvu...

... najvjerojatnije ne znam puno, s obzirom da sam oduvijek smatrao kako je meso jako fino za jesti. No, u zadnje me vrijeme nerviraju neki oblici vegetarijanstva koji su počeli nicati uokolo kao gljive poslije kiše. Konstatacija koju sve (većinom su žene, no ima i iznimaka) te "alternativne" vegetarijanke ponavljaju kao mantru glasi: "Meso je ubojstvo." Istina, način na koji se pripremaju životinje u klaonicama je odvratan i neobično okrutan za jadne kravice, piliće i svinje. Ali, ako odbijamo jesti meso zato jer je proizašlo iz smti životinje, onda iz istog razloga ne bismo smjeli jesti niti biljke.

"Ali biljke ne osjećaju!", netko će reći. Krivo. Svima preporučam da pročitaju "Tajni život biljaka" Petera Thompkinsa i Petera Birda, gdje se dokazuje da je stanje stanica stabla koje mirno raste u šumi i stabla kojemu se upravo približava motorna pila razlikuju. Biljke, makar nemaju svijest kakvu mi znama, prepoznaju kad se približava nešto opasno. Prema tome, meso je ubojstvo, ali kruh i pivo su genocid. Koliko je jadnog hmelja i pšenice dalo svoj život za to da bismo mi ih mogli jesti, tj. piti? Puno previše. Dakle, sve aktivistice koje mrze mučenje jadnih životinjica pa ne jedu meso (osim što neće spriječiti mučenje životinja, već će se samo izgladnjivati), bi također morale prestati jesti biljke, po toj istoj ideji.

Dakako, ja smatram da su i meso i biljke posve normalni dijelovi naše prehrane koja je u skladu sa prirodnim pravilima. Svežderi smo i oboje nam odlično paše kao hranjive tvari. Ali! Nemojte me krivo shvatiti. Vegetarijanstvo nije loše. Pače, dobro je povremeno prijeći na zelenu stranu radi samog zdravlja i detoksikacije od masnoća. Uz dobru izbalansiranu vegetarijansku prehranu, živi se zdravije i dulje. I ja bih sam bio vegetarijanac, samo da nekako mogu predvladati svoju ovisnost za mesom...

Glazba: Plava Trava Zaborava - Orange Blossom Special

Kierlan Darkskye,
Meat-is-Good

Post je objavljen 11.12.2005. u 15:37 sati.