Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/punkrockmetal1

Marketing

2 PAC

Datum rođenja: 16.05.1971 - 13.09.1996 Mjesto i država: New York, SAD

Pokojni Tupac Amaru Shakur rođen je u New Yorku, no rastao je diljem Amerike. Iako iz skromne obitelji uspio je pohađati prestižnu umjetničku školu u Baltimoru u kojoj se zaljubio u glumu, no nije uspio maturirati, jer se obitelj ponovno preselila. Slijedećih je nekoliko godina proveo praktički na ulici, a rastući bez oca nije imao nikakav oslonac u životu, s obzirom da je majka svo vrijeme nastojala zaraditi novac da prehrani njega i sestru. Naposljetku se priključio grupi Digital Underground koja je već ostvarila neki manji uspjeh, a usporedno je radio na svom materijalu, koji je objavljen na albumu 2Pacalypse Now. S tim je albumom postigao pun pogodak, hvaljen je na sva slova i naposljetku prodan u zlatnoj nakladi.
Dječačkog izgleda, no opasnih riječi i prepun bijesa djelovao je poput ranjene životinje tako da je odmah stekao horde obožavateljica spremnih da ga spase. Shakur je zadivio publiku i pokazao se u boljem svjetlu ulogom u filmu Juice, koja mu je pak omogućila ulogu u filmu Poetic Justice. Usporedno s izlaskom filma, objavio je svoj drugi album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. koji je zahvaljujući hit singlovima "I Get Around" i "Keep Ya Head Up" naposlijetku prodan u platinastoj nakladi. Njegov je slijedeći projekt bio glumački, glumio je u filmu Above the Rim. Teško je shvatiti njegov psihološki profil. Unatoč slavi, novcu i potvrdama da je dobar glumac i dobar izvođač, 2Pac je i dalje bio nestabilna karaktera i upadao je u nevolje na svakom koraku. Već je 1992 godine uhapšen zbog umješanosti u pucnjavu koja je rezultirala slučajnim ubojstvom dječaka koji se našao u blizini; Tupac je oslobođen optužbe. Sljedeće je godine snimao film Menace II Society i fizički napao direktora Allena Hughesa; osuđen je na 15 dana zatvora. Istee godine optužen za napad na dva policajca; optužbe su odbačene, no nije mogao izbjeći slijedeću optužbu, naime optužen je za sexualno zlostavljanje jedne obožavateljice i proglašen krivim. Kada je krenulo krivo, krenulo je potpuno krivo: isti je tjedan bio ustrijeljen od dvojice pljačkaša, a nakon lječenja počeo je služiti zatvorsku kaznu. Njegov je treći album Me Against the World objavljen dok je on bio u zatvoru, a uz malu pripomoć medija i znatiželje publike s obzirom na bizarnu situaciju, album je postao hit. Njegovi problemi nisu nestali njegovim odlaskom u zatvor; javno je optužio the Notorious B.I.G.-a i Puffy Combsa da su upleteni u pucnjavu u kojoj je bio ranjen. Njegov prvi album nakon izlaska na slobodu, All Eyez on Me, je postigao ogroman uspjeh. Zasjeo je na vrhove svih relevantnih svjetskih top ljestvica i prodao se u bezobrazno velikoj nakladi. Na tom je albumu i odlična pjesma "California Love" otpjevana u suradnji s Dr. Dreom.
1996 godine se posvetio glumi, pojavivši se u dva filma; Bullet i sjajni Gridlock'd u kojem glumi uz Tim Rotha. Ta je godina, nažalost, bila posljednja u njegovom životu; ubijen je na mafijaški način, u Las Vegasu, na suvozačevom mjestu, s šest hitaca i preminuo šest dana poslije. Iako nikada nisu rasvijetljene okolnosti njegova ubojstva, pretpostavlja se da se desio sudar glazbenih klanova, što je poduprela i činjenica da je the Notorious B.I.G ubijen u sličnim okolnostima nekoliko mjeseci poslije.
Ni nakon njegove smrti nije prestala znatiželja za čovjekom koji je pjevao o teškom životu i kriminalu a oduvijek i bio dijelom njega, tako da su posthumno izdani albumi: Don Killuminati: The 7 Day Theory, One Million Strong, Still I Rise, Rose That Grew From Concrete i Until the End of Time .


Post je objavljen 11.12.2005. u 14:49 sati.