Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Kontraemisija Dubravka Merlića o Anti Gotovini


Dubravku Merliću se Kontraplan sve više pretvara u negledljivu svađaonicu. Merliću je voditeljska palica potpuno skliznula iz ruke kad je dopustio da se Ivo Pukanić i Gordan Malić nabacuju blatom tko je veći suradnik tajnih službi, kriminalac, glupan...

Razočaralo me da Merlić nije mogao više izvući od umirovljenog generala Ante Rose, koji je jedini od gostiju bio mjerodavan zastupati Gotovinine interese. Roso je od svih interesnih grupacija u slučaju Gotovina - ICTY, POA, Ivo Sanader, Globus, Hrvatski list - identificiran kao osoba iz najužeg kruga Gotovinih pomagača. Sam je u emisiji jasno naznačio da je dio te skupine naglasivši "mi prikupljamo zadnje podatke" (o Gotovininu uhićenju). Poznaje Jozu Grgića koji je bio u društvu s Gotovinom prilikom uhićenja... Izuzev nekoliko političkih fraza, poput: "ovaj rat je bio revolucija", što se moglo shvatiti i kao "mi ćemo svim sredstvima braniti tekovine revolucije", a što je dobro došlo kao šlagvort Gordanu Maliću, od Ante Rose u Kontraplanu, nismo više dobili.


Ante Gotovina


Malić je negirao Pukanićevu optužbu da je bio strani špijun, ali se sam legitimirao kao suradnik POA-e i Tomislava Karamarka, kazavši: raspložem svim relevantnim informacijama o uhićenju kojima za sada raspolažu POA, Državno odvjetništvo, Vlada..., a za koji mjesec, tim će informacijama, možda, raspolagati i drugi novinari.

Malić se potvrdio i kao bivši suradnik Franje Tureka jer je točno odgovorio Merliću da on nikada nije pisao da je Gotovina u Hrvatskoj, već je on osobno, prvi novinar u Hrvatskoj koji je još 2003. provalio skupinu iz obavještajnog podzemlja koja je dezinformirala Carlu Del Ponte.

U grupi od petero, od strane Franje Tureka, osumnjičenih novininara da šire dezinformacije da je Gotovina u Hrvatskoj, jedino je autor 45 lines, pisao da se Gotovina skrivao i u Hrvatskoj. Gordan Malić, Ivanka Toma, Mario Kavajin i Ivica Đikić, doticali su se Gotovine i POA, na druge načine.

Gordan Malić i Igor Allborgheti u Globusu, pa Mario Kavajin i Ivanka Toma u Jutarnjem listu objavili su koncem 2003. da je Dragutin Frančišković šef obavještajnog podzemlja u Hrvatskoj koje širi dezinformacije da je Ante Gotovina u Hrvatskoj, te se kao na izvor, pozvali na POA-u.

Sicherheit von Franciskovic

Nachdem Frau Carla Del Ponte an der Sitzung des Sicherheitsrates der UN und während des Treffens der 15 EU-Aussenminister in Luxemburg gesagt hat, dass sich der flüchtige General in Kroatien befinden soll, dementierte die kroatische Seite (Präsident Mesic, Premier Racan und Vize-Präsident der Regierung Goran Granic) diese angeblich unwahre Schilderung und bezichtigte den kroatischen Geheimdienst, falsche Informationen zu verbreiten. Das Wochenblatt Globus (journalisten Igor Alborghetti und Gordan Malic) hat als erstes Blatt, den vollen Namen und ein Bild von Herrn Drago Franciskovic aus Zagreb veröffentlich, einem ehemaligen Angehörigen der kroatischen Armee, unter der Anschuldigung, er habe sich mit den Haager Untersuchungsbehörden getroffen und ihnen Falschinformationen über den Verbleib des flüchtigen Generals mitgeteilt. Diese gleichen Anschuldigungen übernahm ein Tag später die Tageszeitung Jutarnji list (journalisten Ivanka Toma und Mario Kavajin).

In Zagreb, Fri, 17. Oct 2003


Drugi put je Gordan Malić, početkom ove godine Dragutina Frančiškovića spomenuo u grupi suradnika Ranka Ostojića, u koju je Turek na koncu njega gurno, a što mu prigovara i Ivo Pukanić.

Specijalni broj Globusa od petka o Anti Gotovini u tekstu Marka Cigoja prikazuje Dragutina Frančiškovića kao glavnog dezinformatora Carle Del Ponte u slučaju Gotovina.

Dobro je Ivo Pukanić rekao Gordanu Maliću, optuživši ga da je suradnik stranih špijuna: Ja ti to sad otvoreno kažem, a ti me tuži!

Dragutin Frančišković je tužio Globus zbog Malićevog teksta u kom ga je prozvao dezinformatorom Carle Del Ponte, ali se rasprava oteže jer sud nije mogao pronaći Malićevu adresu. Bio je to dužan napraviti braniteljski tim Vesne Alaburić ali nije, pa je adresu pribavio osobno tužitelj, Dragutin Frančišković.

Poziv mu je poslan. Vidjet ćemo hoće li se Gordan Malić odazvati na ročište i kojim dokumentima Turekove POA-e će poduprijeti svoje tvrdnje da je Dragutin Frančišković dezinformirao Carlu Del Ponte da je Gotovina 2003. viđan u Hrvatskoj.

Što se tiče Pukanića, ne mogu vjerovati da će on u utorak objaviti sve detalje dogovora intervjua s Antom Gotovinom u kojem su pored Pukija i Kasha sudjelovali Željko Bagić i njegov tadašnji šef Predsjednik Stjepan Mesić. A ne usuđujemo se ni pomisliti da će otkriti koji je dizajner radio tapete što se vide na slici gdje su se on i Gotovina stisnuli rame uz rame. Jel u tom dizajnu prste imao pokojni Robert Somek?


Post je objavljen 10.12.2005. u 00:49 sati.