Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

O čemu mi pričamo

Državni inspektorat podnio je protiv HNK u Osijeku 14 zahtjeva za pokretanjem prekršajnog postupka, na ukupno čak 66 stranica. Prijave se između ostaloga odnose na nepravilnosti u zapošljavanju stranaca, ali i na 21. nezakoniti nastup djece mlađe od 15. godina nakon 20 sati.

Naime, maloljetnicima nije dopušten rad noću, od 20 do 6 sati, a "osobe mlađe od 15 godina smiju raditi jedino za potrebe filmske, kazališne i slične djelatnosti, ali moraju imati zdravstveno uvjerenje o sposobnosti te suglasnost Inspektorata. Međutim, ni jedno ju dijete koje je nastupalo u kazalištu nije imalo", izjavio je za Glas Slavonije Zorislav Ham, voditelj Odsjeka za nadzor u području radnih odnosa Područne jedinice Osijek Državnog inspektorata.

Ham je u istoj izjavi istaknuo kako posebno zabrinjava što su djeca radila bez naknade, a roditeljima je objašnjavano kako su svi nastupi u okviru nastavnog programa ili, pak, da nastupaju iz hobija.

O nepravilnostima su obaviješteni i Centar za socijalnu skrb te pravobraniteljica za djecu, a 9. studenog je doneseno rješenje kojim se zabranjuje rad mladim balerinama i baletanima dok se ne ishodi potrebna dokumentacija.

Na cijeli je slučaj reagirao i Božidar Šnajder, pomoćnik intendanta osječkog HNK: "Je li, prema tome, rad i kada dijete ide na sportske treninge, a takve su aktivnosti ujedno i redovito od 20 sati pa nadalje? Djeca kod nas samo prikazuju ono što su naučila. Smatrate to radom? Nije to isto kao da mališani proizvode patike u Koreji. A i volio bih vidjeti inspektora koji onog malog Matu, kad pjeva navečer na televiziji, pred svima odvlači s pozornice!"

Sličnog je mišljenja i Antun Marinić, ravnatelj baleta osječkog HNK-a: “To je budalaština, nitko u mojoj školi ne iskorištava djecu! U nastavnom planu i programu njima stoji da moraju prakticirati naučeno, zbog toga i uče, no nikada ih još nisam iskoristio u tolikoj mjeri da igraju jedan čin, nego igraju po minutu ili dvije, najviše”.

Roditelji djece čiji je angažman u HNK Osijek sporan, još uvijek nisu javno komentirali cijeli slučaj.

Akcija Državnog inspektorata, rezultat je, tvrde kuloari, anonimne prijave nakon nedavnog izbora novog intendanta, a u prilog takvoj tvrdnji ide i činjenica kako zasad nema najava o provođenju iste akcije u drugim hrvatskim kazalištima, iako poveći broj njih angažira djecu u večernjim satima.

Preuzeto:
Teatar hr
"Glas Slavonije"







Post je objavljen 09.12.2005. u 13:48 sati.